Radní Přerova nechali před osmi školami ve městě rozmístit stojany pro koloběžky. Chtějí tím podpořit pohyb dětí a zároveň snížit počet aut před školními budovami

30. srpen 2024

Stojany pro koloběžky budou od září nově k dispozici žákům osmi základních škol v Přerově. Vedení města si od investice za 200 tisíc korun slibuje, že podpoří pohyb dětí a přispěje ke snížení dopravy před školami.

Žáci Základní školy Velká Dlážka mají ke sportu blízko. Škola je zaměřená na volejbal a plavání. Taky proto ředitel Martin Černý nové stojany na koloběžky schvaluje.

„Samozřejmě vítáme jakékoliv aktivity, které jsou pro sport a pro pohyb prospěšné. Také vzhledem k dopravní situaci v Přerově, je jízda na kolech a koloběžkách vítaná,“ říká Černý.  

Kovový stojan, který má kapacitu 9 koloběžek a jde uzamknout je umístěn hned u vchodu pod stříškou.

„Je to standardizovaný stojan od renomovaného výrobce. My jsme si mohli dokonce vybrat, jaký typ chceme. Vzhledem k tomu, že naše budovy jsou zateplené polystyrenem, tak jsme se rozhodli pro stojany ukotvené do země,“ popisuje ředitel.

Na koloběžce nebo někdy i na kole do školy jezdí i učitelka Alexandra Kožuchová: „Je to rychlejší, je to bezpečnější a zdravé,“ říká.

V obležení stojanů na kola je i hlavní vchod do základní školy U Tenisu, teď k nim přibyly ještě další na koloběžky.

„Řekl bych, že během školního roku, kdy je dobré počasí, tak jsou stojany plné, protože máme 640 dětí a spousta dětí k nám dojíždí třeba z vesnic. A pokud je počasí slušné, zvolí kolo, koloběžku nebo jakékoliv jiné přibližovadlo,“ hodnotí ředitel Michal Pospíšil.

Věří, že stojany pomůžou snížit počet aut, které ráno vozí děti na vyučování: „Určitě vítáme, když se děti snaží do školy dostat jinak než autem, protože ta dopravní situace je špatná před každou školou u nás v Přerově,“ dodává. 

V Přerově a jeho místních částech můžou lidé od loňského roku využívat také sdílená kola. Zájem o ně předčil všechna očekávání, říká městská cyklokoordinátorka Jana Gazdíková: „Přerov vlastně trhá rekordy, co se týče výpůjček. Momentálně v červnu proběhl nejvyšší, asi rekordní počet, kterého jsme dosáhli, bylo to přes 33 000 výpůjček na měsíc. Máme 140 sdílených kol a 60 stanovišť, která už dále nebudeme navyšovat, už to není možné.“

Sdílená kola podle oficiálních statistik využívá každý čtvrtý obyvatel města.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio