Rakůvka – obec s vyvzdorovanou kaplí

30. březen 2014

Malá vesnice s asi stovkou obyvatel leží výšce 430 m. n. m. na pláni 5 km severovýchodně od Konice. Je zde křižovatka silnic z Konice do Bohuslavic a z Rakové do Haček. Západní stranu trojúhelníkového katastru tvoří údolí říčky Pilávky, v němž najdeme souvislý les. Obci patří levý břeh říčky s několika chatami a bývalým tanečním pavilonem u Ochozské kyselky. První písemná zpráva pochází z roku 1347 ve tvaru Rakowe Morawica – Moravská Raková. Název znamená říčku, kde jsou raci.

Ve středu obce stojí kapička Panny Marie, spolu s věží zvonice byla postavena v roce 1956. Podle starosty se předseda MNV rozhodl v roce 1956 požádat ONV v Litovli o peníze na opravu původní zvonice. Tam mu ale řekli, že žádné peníze na opravu nedostanou, ať zvonici strhnou. Občané Rakůvky prý tvrdě nesouhlasili a pohrozili, že v tom roce nepůjdou k volbám. V tu chvíli se peníze našly a kaplička z tvárnic byla postavena svépomocí. Protože nebyla izolovaná, byla v roce 2012 provedena oprava a izolace. Na oltáři je socha Panny Marie s Ježíškem na půlměsíci.

Rakůvka - interiér kapličky

Na zdi kaple vidíme pamětní desku připomínající padlé, nezvěstné a zemřelé z první světové války se jmény pěti padlých na ruské a italské frontě. Pod pamětní deskou je uložena prsť z hrobu pana Josefa Dvořáka, který padl v roce 1918 na Piavě a je pohřben v hrobě č. 47 na vojenském hřbitově „Cimitero militare“ v Cittadele u Padovy v severní Itálii. Vedle vchodu do kaple stojí štíhlý kamenný kříž z roku 1883, který byl opraven v roce 2012 a kromě kterého tu stojí ještě další tři.

Rakůvku navštívíme v cyklu Němí svědci historie v pondělí 31. března.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.