Rande natočil Michal Horák doma na koleně, písnička má ale na YouTube přes milion a čtvrt shlédnutí

25. únor 2021

Michal Horák je výborný muzikant, písničkář, skvělý a vtipný kluk z Vysoké nad Labem. Určitě ho z našeho vysílání dobře znáte, protože už jsme se spolu tady mnohokrát u mikrofonu potkali. Jsem moc rád, že se zase zhruba po půl roce můžeme vidět.

Jak se máš, jak se daří? Pořád usměvavý, optimistický, dobře naladěný?
Jak je venku hezky, tak už je to o něčem jiném, člověk může vytáhnout třeba motorku. Už jsme včera odzimovali, tak to je hned lepší čas.

Michal Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

My jsme si posledně slíbili, že si budeme povídat o motorkách, protože ty sbíráš spolu s tátou veterány, je to tak?
On táta pravděpodobně poslouchá, tak já nesmím moc prozrazovat, co všechno máme, ale sbíráme staré motorky od malých Jaw až po nějaké větší kusy, takové ty vzácnější. On tedy sbítá především taťka, já jsem spíš uživatel. Taťka je hračička, co se v těch motorkách hrabe.

Takže je neumíš opravit?
Já si umím opravit třeba babetu podle mě. A takové ty základní úpravy i na větších motorkách, na to takový borec jako taťka nejsem. Tímto zdravím tátu.

Čtěte také

Ty jsi také na motorce vyjel i hodně daleko, někam k moři, ne?
Snažíme se každé léto vždy někam jet na babetách, protože to je velká sranda. Člověk nikdy neví, kam dojede, je to velká výzva. Po cestě se musí spravovat a zatím jsme maximálně jsme dojeli k Baltu. 1 400 km, byli jsme úplně zničení. Na naší, české, dvourychlostní Babetě.

Co muzika? Koncerty nejsou, nezpívá se, nevystupuje se. Ale ty stejně asi nezahálíš, viď?
Já mám naštěstí v povaze nezahálet. Nemohl bych jen tak sedět a čekat, až začnou koncerty. Myslím, že dnešní doba rozhodně tu výhodu, že se dá všechno přesunout do kyberprostoru, kde já už mám naštěstí poměrně stabilní základnu, třeba na YouTube. Čili když natočím nějakou ptákovinu u sebe doma v pokojíčku, kde mám i takové improvizované studio, natočím v rámci možností docela kvalitní nahrávku. Pak to třeba pošlu kamarádovi, který mi to ještě doladí, vezmu svého iPhona a natočím k tomu nějaký úplně nesmyslný klip. A nakonec to má podobný dosah jako klip, který připravujeme měsíce, což je trošku demotivující, ale je to tak.

Ty jsi teď natočil videoklip u sebe doma v obýváku na koleně a ono to mělo už přes milion a čtvrt zhlédnutí.
To mluvíš o písničce Rande, což bylo hned na začátku jara minulého roku, vydali jsme to tuším někdy v dubnu. Ale bylo to po té první vlně. Byli jsme ještě s Berenikou Suchánkovou, která účinkuje v tom klipu, původně domluveni, že spolu natočíme duet, který se jmenuje Nakupujem. Je to o rozdílnosti chlapů a žen, když nakupují. Což bylo zrovna těžce se nehodící téma, protože zrovna zavřeli všechny obchoďáky a všichni byli hrozně naštvaní. Tak jsem si nakonec řekl: napíšu nějakou blbost a napsal jsem Rande. Měli jsme to hotové asi během jednoho týdne. A teď to má shlédnutí asi milion a čtvrt, je to sranda. Prostě občas se povede.

Schválně nechávám Rande pod rouškou tajemství, aby to bylo ještě vtipnější. Klidně se mi to mohlo doopravdy stát, ale nemuselo.
Michal Horák, písničkář

A to jsi natočil normálně na telefon?
To jsem ještě neměl ani iPhona, takže to jsem natočil na mého androida, který má ještě horší fotoaparát.

Michale, tak ty jsi nebyl nikdy na rande, co by se povedlo?
Tak někdy ano, ale ta míň úspěšná rande jsou vždy v kolektivu oblíbenější.

Hradecký písničkář Michal Horák miluje češtinu

Ale to mě zajímá, jak se to zpívalo v té písničce, to se ti všechno stalo?
Já to schválně nechávám pod rouškou tajemství, aby to bylo ještě vtipnější. Pokud si někdo vážně myslí, že se mi to stalo, což se klidně mohlo stát, ale nemuselo.

Ale tak jestli už ti nějaká láska vydržela?
Bulvár po ránu. No comment, další otázka.

Čtěte také

Tak pojďme na Michalovu šňůru, protože o té jsme si povídali v létě, že ji koronavirus překazil na jaře. Musíme ale vysvětlit, co to je Michalova šňůra.
Možná ujasnit. Bylo to moje první sólové turné, které jsme původně plánovali na jaro 2020, což se nepovedlo. Myslím, že jsme stihli jen jeden koncert, ale povedlo se nám to úspěšně přesunout na léto. A musím zaklepat, jsem asi jeden z mála českých interpretů, kteří opravdu celou šňůru v létě krásně stihli. Byla celá vyprodaná, takže to bylo úplně super. Takže v tomhle ohledu si nemůžu vůbec na nic stěžovat, protože já jsem celé léto 2020 koncertoval a bylo to fakt super.

Máš na co vzpomínat v tuhle chvíli.
Zatím ano. Ale jsem optimista, že to zase co nevidět přijde. Musíme doufat.

Co škola? Protože musíme říct, že studuješ pedagogickou fakultu.
Přesně tak, studuji učitelství pro první stupeň na Univerzitě Karlově v Praze, nicméně teď už rok ze svého pokojíčku. A je to sranda, ta distanční výuka. Mně se teď líbilo přirovnání, že to je jako vyvolávání duchů, protože učitel se většinou ptá: Anežko, jste tu s námi přítomna, ozvěte se. Je to fakt bizár, ale myslím si, že už to od jara naši učitelé docela dost vymakali. Stejně všechny vyučující obdivuji, protože jsem si také pár hodin odučil v rámci praxí.

Písničkář Michal Horák
Píšu písničky o věcech, co mě baví a hraju na kytaru, klavír, foukačku anebo třeba na heligonku po pradědovi. Lítám ze stylu do stylu, ale myslím, že to je všechno hlavně folk. V nejlepších letech jsem vyhrál několik talentových soutěží (např. Czechtalent, Česko Zpívá, Folkový Kvítek) a od čtrnácti let jsem předskokanil, kde se dalo, např. Tomáši Klusovi, Chinaski, anebo Pokáčovi na turné.

To jsi učil ještě klasicky nebo už distančně?
Právě že už distančně. Klasicky jsem učil taky, ale to distanční vyučování, kdy tam máš plnou třídu dětí, kteří většinou ani nesmějí mít zapnuté kamery, protože jinak padá server, tak je to bizár. Zejména s malýma dětma, ale co nám zbývá, můžeme být rádi, že máme aspoň tuhle variantu.

A dokážeš si sám sebe už představit před tabulí? Já si myslím, že tě děti budou mít strašně mít rády, když jim zahraješ na kytaru.
Já už jsem v rámci praxí něco odučil a myslím si, že je to fajn. Oba mí rodiče byli učitelé, jezdím také už asi desátým rokem na tábory jako vedoucí. Tak věřím, že mohu skromně objektivně snad posoudit, že děti úplně neštvu a ony mě taky ne. Takže je to fajn práce.

Jsem ve čtvrťáku, zbývá mi ještě 2,5 roku studia. A pak už bych měl být magistr Michal. Asi na to potom bude nějaká písnička.
Michal Horák, písničkář

Kolik ti ještě zbývá studia, než bude hotovo?
Momentálně jsem ve čtvrťáku, ale budu to ještě o rok protahovat kvůli jednomu předmětu, což ale nakonec shledávám jako docela pozitivní, protože budu mít víc času na diplomku. Čili mně teď zbývá ještě 2,5 roku. A pak už bych měl být magistr Michal.

Tak to bude určitě nějaká písnička.
Nejspíš jo.

Co plánuješ na nejbližší dobu, co je před tebou? Určitě se hodně těšíš na koncerty, jsi šoumen, tak se těšíš na živý kontakt s lidmi na pódiu a v sále, viď?
Na to se těším úplně jako na vysvobození. Shodou náhod má jedno nejmenované rádio 22 let, tak tam máme dnes připravený živý koncert, jsou to streamy. Potom plánujeme jeden velký charitativní stream, bohužel ještě nemáme termín, abych ho tady propagoval, ale to doufám, že klapne. Takže pořád koukáme jedním očkem na vládní opatření a doufáme, že se to nějak povede.

Michal Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak se na to moc těšíme. Michal Horák byl naším hostem, ať se daří a ať se už brzy muzikanti mohou vrátit na pódia a my diváci zase hezky do sálu, abychom si to společně užili.
Budeme se na vás těšit a moc děkuji za pozvání. Mějte se hezky, ahoj.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související