Rané brambory patří mezi základní potraviny a všichni je milujeme

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Brambory

Nastal čas raných brambor. Naše babičky se bez nich neobešly a připravovaly je různě. Vařené na loupačku, pečené v troubě s máslem, s kouskem slaniny, s kysanou smetanou nebo tvarohem.

Běžně bývaly hlavním jídlem a byly velice oblíbené. Ostatně stejně jako dnes. A jak s nimi správně nakládat?

Skladujte je na tmavém a chladném místě, ale vždy jenom pár dní. Při dlouhém skladování vodnatí a ztrácí svou typickou chuť.

Vařte je tak, že je vložíte přímo do vroucí vody a hned po uvaření vytáhnete. A nezapomeňte ani na vývar. Ten bude výborný jako základ zeleninových polévek.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová