Rapper Lipo hodnotil tvorbu mladých autorů: Začínal jsem s básněmi, texty jsem tak trochu konfrontoval sám se sebou

Jednou z osobností, která se zabývala tvorbou účastníků Liberecké literární líhně, byl také rapper a režisér Jonáš Červinka, známý pod pseudonymem Lipo. K rozhovoru si ho pozval moderátor Jakub Marvan.

Jonáš Červinka, alias Lipo, s moderátorem Jakubem Marvanem

„Do té literární výzvy jsem se zapojil proto, že i já jsem doopravdy začínal skrze básně, skrze básně jsem se dostal k rapu, tehdy jsme s Paulie Garandem, což je také liberecký patriot, vytvořili projekt Básníci před mikrofonem, to mělo hodně jinou poetiku, oproti tomu, co si lidi představí pod pojmem rap,“ vysvětlil Jonáš Červinka, alias Lipo, co ho přivedlo Liberecké literární líhni.

Textů přišlo do letního projektu Českého rozhlasu Liberec ke 30 a Lipo byl jedním z těch, kteří texty četli, hodnotili a vybírali 10 textů, které si můžete poslechnout v podání herců libereckého Divadla F. X. Šaldy.

„Byl jsem hrozně překvapený, vlastně trošku jsem to konfrontoval i sám se sebou, a někdy mě až zarazilo, jak vyspěle ty texty působí, na to, jaký byl věk autorů. Samozřejmě tam byl rozptyl žánrů; někdo psal vážnou poezii, někdo naopak žánrovou červenou knihovnu, nebo dobrodružnou novelu, nebo povídku. Ale i tyhle věci, které byly dost žánrové, měly svoji kvalitu, mě to hodně překvapilo,“ popsal svoje pocity z pozice porotce.

Kde bere Lipo inspiraci pro své nové texty? Budou na nové, v pořadí už čtvrté desce, nějaké výrazné změny v přístupu k muzice a textům? Jaké má své oblíbené autory? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související