Raymond Chandler: Hluboký spánek. Detektivní román americké drsné školy s pátračem Philem Marlowem

20. listopad 2023

Hluboký spánek je jedním ze základních detektivních románů americké drsné školy, v němž se poprvé představuje svérázný pátrač Phil Marlowe. Soukromé očko se ocitá ve službách vetchého, ale hrdého generála, který je nucen řešit problémy svých dvou nezvedených dcer. Pokusem o vydírání to začíná, ale rozhodně nekončí...

Účinkuje: Petr Lněnička
Připravil: Tomáš Vlček
Dramaturgie: Marina Feltlová
Překlad: František Jungwirth
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 7. 11. 2023

Pokud někdo vystřídal Sherlocka Holmese na trůnu velkého detektiva, byl to právě Phil Marlowe Raymonda Chandlera. Chandler (a před ním i Dashiall Hammett) vzali vraždu ze salonu anglického sídla a položili ji zpátky na ulici.

Dnešní detektivní román se naučil víc od osamělého muže v klobouku a s cigaretou, který ve starém autě sleduje dveře domu, za nimiž se za chvíli ozve výstřel, než od geniálního excentrika hrajícího na housle.

herec Petr Lněnička

Raymond Chandler (1888 – 1959) stvořil novou ikonu v galerii velkých detektivů. Jeho sedm románů s Philem Marlowem jsou také jedny z mála detektivek, které najdeme ve většině relevantních literárních slovníků. Tzv. americká drsná detektivní škola změnila logické šarády v plnokrevné realistické příběhy ze světa, který známe.

Phil Marlowe, který se poprvé objevil v roce 1939 v románu Hluboký spánek, se stal vzorem pro všechny další soukromé detektivy nebo policajty, kteří na vlastní pěst bojují s nespravedlností světa.

Popisuje svět, v němž soudce se sklepem plným pašovaných lihovin může poslat člověka do vězení za láhev kořalky v kapse, v němž starosta vašeho města schvaluje vraždu jako nástroj na vydělávání peněz, v němž nikdo nemůže bezpečně projít temnou ulicí, protože zákon a pořádek jsou věci, o kterých sice mluvíme, ale které raději nepraktikujeme. …. Není to svět, který voní, nýbrž svět, ve kterém žijeme.
Raymond Chandler (přeložil T. Korbař)

Český rozhlas Dvojka by rád postupně uvedl, v pořadí tak jak byly napsány, i další romány s Philem Marlowem: Sbohem buď, lásko má, Vysoké okno, Dáma v jezeře, Sestřička, Loučení s Lennoxem a Případ naruby, aby mohl posluchače seznámit s posledním velkým hrdinou moderní doby.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Vít Vencl
Spustit audio

Související