Razítka převažují nad selským rozumem. Za velkou část byrokracie si ale Česko může samo, říká k protestům zemědělců šéf svazu obchodu Prouza

Tisíce českých zemědělců se zapojily do čtvrtečních protestních akcí, které se odehrávaly i v dalších devíti státech střední a východní Evropy. Měly by protesty být podnětem ke změně unijní zemědělské politiky? Stojí za problémy zemědělců Evropská unie a její klimatická opatření? A ovlivnilo by splnění jejich požadavků ceny potravin v českých obchodech? Tomáš Pancíř se ptal viceprezidenta Hospodářské komory a šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy.

V pondělí jste na síti X docela ostře komentoval protesty radikálních zemědělců. Psal jste o partičce bláznů a křiklounech, kteří neumí konkurovat, a také o tom, že se v podstatě jednalo o akci na podporu zdražování jídla. Máte pro čtvrteční protesty odehrávající se v deseti státech Evropské unie větší pochopení?

Rozhodně mám. Je vidět, že nejde o akci s politickými požadavky. To, co zde bylo v pondělí, byla čistě politická ukázka síly extrémní části politického spektra. Co vidíme dnes, je velmi smysluplná debata o tom, jak moc si komplikujeme život v podnikání, a to nejen v zemědělství, ale i ve výrobě potravin a prodeji a dále jak moc zde máme nadvládu razítek nad selským rozumem.

Pokud výsledkem bude to, že se nad sebou zamyslí i česká vláda a nebude se tématem jen odkopávat, kdy zatím vidíme pouze pana ministra zemědělství, jak říká, že pojede do Bruselu a tam to bude řešit, tak by se měla zamyslet i nad tím, jak vypadá česká byrokracie, neboť ta možná často představuje větší problém než ona evropská.

Tím hlavním, co ve čtvrtek a koneckonců i v pondělí zemědělci kritizovali, je unijní zemědělská politika, opatření v rámci Green Dealu a s tím spojená byrokracie. Je daná kritika na místě? Komplikuje Evropská unie českým zemědělcům život?

Komplikuje, ale je to tím, že nad věcmi přemýšlíme zcela jinak než zbytek Evropy. Jeden z požadavků, který čeští zemědělci často kritizují, je povinnost nechat ležet část zemědělské půdy ladem, aby se regenerovala. Všichni, kdo vidí českou krajinu, ví, jak moc velká část půdy je zničena. Bez velkého množství hnojiv téměř nic nevypěstujete.

Čtěte také

Podíváte-li se na západní Evropu, daný požadavek tam řeší tím, že velká pole rozdělují, nechávají tam meze, dělají remízky. Když si to vezme český zemědělec, vyčlení jedno pole. Jde o naprosto jiné přemýšlení. My si zde škrtneme produkci z jednoho pole, západoevropský zemědělec si to rozparceluje a začne vytvářet drobné krajinné prvky. V Česku je pořád přítomna taková řekněme velkojezeďácká mentalita velkých polí. To je problém. Vidíte, že velcí zemědělci s rozsáhlými lány křičí, zatímco drobní farmáři už to dělají přirozeně sami a ani k tomu nepotřebují evropskou regulaci.

Nejde o problém Evropy, ale Česka a rozmazlenosti toho, že pro marginální část ekonomiky zde živíme tunu úředníků.

V souvislosti s pondělními protesty jste mluvil o tom, že jde o akci na zdražení potravin. Není naopak Green Deal něčím, co u českých potravin zvedne ceny?

Ti, kteří investují do modernizace, nemají problém konkurovat a modernizovat svou výrobu. Fakt, že k tomu po léta nedocházelo, neboť jsme na rozdíl od velké části Evropy měli velmi levné energie a v případě problému stačilo jen z jakékoli strany „zadupat“ na ministry zemědělství, kteří vždy přišli s další provozní dotací, vedl k tomu, že jsme si u nás zadělali na problém sami.

Čtěte také

Nejde o problém Evropy, ale Česka a rozmazlenosti toho, že pro marginální část ekonomiky zde živíme tunu úředníků a máme mnohem větší dotace než pro jiné části ekonomiky.

V minulosti jste byl státním tajemníkem pro evropské záležitosti, a to v době vlády Bohuslava Sobotky v letech 2014 až 2017. Myslíte, v souvislosti s danou zkušeností, že aktuální protesty zemědělců mohou vést ke změně unijního přístupu k zemědělství?

Podle mého názoru povedou k určitým úpravám regulací. Jde o celoevropské protesty, blíží se evropské volby a všichni se nyní budou bezpochyby snažit zalíbit protestující části společnosti. Zdali se něco reálně změní po volbách? Pokud půjde o škrtání byrokracie, takový úklid v legislativě jak evropské, tak i domácí, bude to jen dobře. Na druhou stranu ale stále platí, že Evropa již pro zemědělce dělá strašně moc.

Celoevropsky tvoří zemědělství necelá tři procenta hrubého domácího produktu, jde na něj ale 31 procent evropského rozpočtu. Vidíme, že Evropa už dělá možná i více, než by mohla. Zajímavá debata bude rovněž o evropském rozpočtu po roce 2027, kdy se bude řešit další sedmiletý rozpočet. Je vidět, že zde na velmi malou část ekonomiky dáváme opravdu hodně peněz.

Jak důležitý je pro český trh dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny? Je Green Deal pro Česko reálný? A proč se nedaří zjednodušovat byrokracii? Poslechněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , ula

Související