Reálná mzda v Olomouckém kraji ve druhém čtvrtletí kvůli inflaci klesla o 11,1 procent

5. září 2022 11:55

Reálná mzda po zahrnutí vysoké inflace v Olomouckém kraji ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 11,1 procenta. Snižuje se od třetího čtvrtletí loňského roku.

Průměrná mzda v kraji letos od dubna do června stoupla o 2,9 procenta na 36 012 korun a stále patří k nejnižším v zemi. V celém Česku reálná mzda klesá tři čtvrtletí. Ve druhém čtvrtletí se snížila meziročně o 9,8 procenta, průměrná mzda stoupla o 4,4 procenta na 40.086 Kč. Vyplývá to z informací, které v pondělí na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Čtvrtá nejnižší průměrna mzda v republice

Ve srovnání s ostatními regiony Olomoucký kraj ve druhém čtvrtletí vykázal čtvrtou nejnižší průměrnou mzdu. Nejméně měli na výplatních páskách zaměstnanci v Karlovarském kraji, kteří ve druhém čtvrtletí v průměru brali 34 725 korun. Následoval Pardubický kraj s 35 385 korunami a Zlínský kraj s 35 864 korunami. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích Olomouckého kraje ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 0,3 procenta na 217 900.

Ve srovnání s průměrnou hrubou měsíční mzdou v celé České republice byla mzda v kraji ve 2. čtvrtletí o více než 4 000 korun nižší. Ve srovnání se mzdou zjištěnou v podnicích na území Prahy, která byla v mezikrajském srovnání nejvyšší a činila 49 221 korun, pobírali zaměstnanci v Olomouckém kraji v průměru o 13 209 Kč méně.

Už v prvním letošním čtvrtletí se reálná mzda v Olomouckém kraji snížila o 4,6 procenta, loni ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 2,9 procenta a ve třetím čtvrtletí o 1,4 procenta. Ekonomové výrazný pokles reálné mzdy letos ve druhém čtvrtletí očekávali, vysoká inflace bude podle nich růst mezd znehodnocovat po celý letošní rok. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Vývoj průměrných mezd v Olomouckém kraji a ČR (v korunách):

Zdroj: ČTK

Spustit audio