Recept na Vizovické pečivo: mouka, voda, čas a šikovné ruce

S pekařkou Elen Macháčkovou o výrobě Vizovického pečiva
Tradiční Vizovické pečivo se sice nejí, zato je krásné a plné symboliky. Jde o takzvané obřadní pečivo a ve Vizovicích se traduje 36 vzorů.
K adventnímu času na Valašsku neodmyslitelně patřilo a patří Vizovické pečivo. K jeho výrobě není potřeba jen mouka a voda, tou nejdůležitější ingrediencí je šikovnost jeho tvůrců.
Ve Vizovicích se dřív toto obřadní pečivo vyrábělo v mnoha rodinách. Dnes zlatavá zvířátka a postavičky pečou už jen čtyři pekařky Za těmi se přímo do Vizovic vypravila redaktorka Českého rozhlasu Zlín Blanka Kovandová.
V reportáži se nejen dozvíte víc o samotné výrobě tohoto druhu pečiva, ale třeba i to, co které vyrobené zvířátko symbolizuje.
Mohlo by vás zajímat
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.