Recesisté z Bořetic se kvůli dani z vína postavili za tuzemské vinaře

1. květen 2012

Na náměstí Svobody v Brně v pondělí společně protestovali recesisté ze Svobodné spolkové republiky Kraví hora v Bořeticích a jihomoravští vinaři. Terčem jejich společné kritiky se stal plán ministra financí zavést spotřební daň z tichého vína ve výši deset korun za litr.

Ačkoli akci svolali právě lidé z Bořetic, vážný tón a obavy z budoucnosti nakonec převážili nad humorem pořadatelů. Transparenty s vtipnými hesly, cinkající skleničky s vínem a řečníci přesvědčení o tom, že moravským vinařům hrozí vážné nebezpečí. To byl obrázek z náměstí Svobody v Brně.

Na náměstí Svobody v Brně protestovali recesisté z Kravihorské republiky

Svolání protestní akce se ujali zkušení pořadatelé. V minulosti na sebe upozornili například když protestovali proti větrným elektrárnám v Rakousku. To také řešili problém vinařů, ovšem ze zcela jiného soudku.

Transparenty recesistů

Recesisté už protestovali proti rakouským větrným elektrárnám

„Tvrdili jsme, že větrné elektrárny brání odletu špačků a nechají je spuštěné tak dlouho, než se tady špačci vypasou a sežerou nám úrodu. Pak teprve zastaví větrné elektrárny a oni přeletí bez škod Rakouskou republiku,“ připomněl prezident Kravihorské republiky nafurt Václav Petrásek.

Humor ale postupně nahrazovalo vážnější pojetí akce, i když pan prezident z Bořetic dělal vše proto, aby udržel recesistický tón. „My jsme samostatná republika, takže pomáháme vinařům ve spřátelené České republice domoci se práva, aby nemuselo být zdaňováno tiché víno daní, kterou navrhl pan ministr Kalousek,“ podotkl Petrásek.

Kvůli nové dani by řada vinařů výrazně omezila produkci

Zcela vážně pak mluvil tajemník Svazu vinařů Martin Půček: „Zavedení daně pro nás znamená likvidaci, takových čtyřicet procent z celkového množství by výrazně omezilo činnost anebo ukončilo.“

Půček upozornil také na to, že zisky státu z této daně by nemusely být tak vysoké, jak si ministerstvo financí představuje: „Tím, že okolní státy tuto daň nemají, tak její zavedení by vedlo k obrovské vinařské turistice, k přesunu prodeje vína z Moravy do těchto okolních zemí.“

Ministr financí Miroslav Kalousek už dříve uvedl, že zavedením spotřební daně na víno se vláda snaží ochránit právě drobné tuzemské vinaře. Je podle něj zaměřena na víno z dovozu, které se podílí na domácí spotřebě z více než 60 procent. Příjmy ze zdanění tichého vína odhadl na zhruba 1,3 miliardy korun ročně.

Spustit audio