Ředitelé škol odhlašují lednové termíny lyžařských výcviků. Provozovatelům areálů kvůli tomu vzniknou další milionové škody

28. prosinec 2020

S hromadným rušením lednových lyžařských kurzů se potýkají provozovatelé ubytovacích zařízení a ski areálů z Jeseníků. Ředitelé škol je stornují kvůli koronavirové krizi. Alespoň některé termíny se snaží posunout na únor a březen. Jestli děti nakonec na hory odjedou, ale v tuto chvíli nikdo neví.

„Měli jsme obrovské štěstí, že jsme měli nasmlouvaní termíny, ale neměli jsme zaplacené zálohy,“ říká Roman Pazdera, ředitel prostějovské základní školy Melantrichova. Tu navštěvují sportovně zaměřené děti, a tak každoročně místo jednoho ročníku na lyžařské výcviky vypravuje rovnou tři.

„Na lyžáky jezdil sedmý ročník, to byl takový vstupní seznamovací kurz. A potom jsme absolvovali s žáky osmých a devátých ročníků nadstavbový kurz.“ To znamená zhruba 150 dětí. Ještě před Vánoci ale kurzy pro osmáky a deváťáky škola kvůli pandemii koronaviru zrušila. U sedmáků zatím vyčkává a ředitel doufá, že se s majitelem chaty případně domluví na řešení. „Únorový termín pro sedmé ročníky je otevřený, záloha není zaplacená. Čekáme, jak se situace vyvine,“ dodává ředitel.

Stejnou nejistotu řeší i olomoucká Střední průmyslová škola technická, která každoročně jezdí do Jeseníků. I tam se snaží vedení termíny přehodit. „Odjezd na první lyžák máme 14. ledna, takže se budeme s provozovatelem chaty domluvit přesunutí ubytování na březen. Budeme doufat, že vyjedeme. Na škole je o lyžařské kurzy velký zájem, má to tady snad padesátiletou tradici a ještě se nestalo, že by se nejelo,“ popisuje ředitel Karel Neumann.

Podle Petra Jonáše, majitele skiareálu v Ostružné, rušení lyžařských výcviků znamená milionové ztráty. „Pro nás jsou to milionové položky,“ popisuje Jonáš. Sám přitom v pořádání kurzů při dodržení nařízení nevidí problém. „V jedné chatě bude jeden kolektiv, jsme schopni vydávat jídlo na té chatě, nebudou chodit do restaurace, budou sami, budou na čerstvém vzduchu,“ dodal Jonáš.

Lyžařské výcviky je podle platného protiepidemického systému možné pořádat pouze v jeho prvním stupni.

autor: tas
Spustit audio