Ředitelství silnic a dálnic přistoupilo na většinu požadavků Rokytnice na Přerovsku v souvislosti se stavbou úseku dálnice D55

5. červen 2022

Zástupci Rokytnice na Přerovsku konzultují s právníky návrh tzv. příkazní smlouvy. Ta přesně specifikuje podmínky, za kterých je obec ochotná dále neblokovat plánovanou stavbu šestikilometrového úseku dálnice D55 mezi Kokorami a Přerovem. Soudní spory vesnice a Ředitelství silnic a dálnic trvají už osm let. Silničáři se nakonec rozhodli přání Rokytnice vyhovět. 

„Přece jenom stálo to za to, abychom tady něčeho dosáhli,“ hodnotí nezávislý starosta Rokytnice Kamil Malenda roky jednání a soudních tahanic se silničáři. Teď má v rukou návrh příkazní smlouvy. S obsahem je spokojený. „Jenom jsem to zatím letmo prošel a budeme jednat o znění na jednání rady, které proběhne v pondělí 6. června,“ dodává Malenda.

Smlouva obsahuje přesně ty kompenzace, na kterých se obě strany dohodly. Ředitelství silnic a dálnic se v ní zavazuje, že získá stavební povolení a územní rozhodnutí pro stavbu cyklostezky z Přerova až do Rokytnice. Tak aby ji místní lidé mohli využívat už v průběhu stavby dálnice. Je to důležité kvůli jejich bezpečnosti. „Když tady proběhl workshop s UPOLem a Mendelem, tak byl dotazník na občany, kteří uváděli, že tu chybí právě cyklostezky,“ říká starosta.

Nedaleko do Rokytnice na Přerovsku povede úsek dálnice D55

Na dalších požadavcích se samospráva se silničáři dohodla už dříve. Uzavřeli o tom memorandum o spolupráci. V něm se investor mj. zavazuje, že vybuduje protihlukový val. Stát bude u severovýchodní části obce zhruba 200 metrů od posledních domů. Bydlí tam i slečna Michaela. „Je to takový rušivý element. Za námi je krásná příroda, lesík, chodím tam venčit pejska. A najednou tam bude dálnice, to mi nepřijde v pořádku,“ uvádí Michaela. Naopak její soused Martin situaci chápe. „Nikdo to nechce mít za barákem, ale každý chce jezdit. Takže tak,“ hodil rameny.

Vzhledem k soudním průtahům Ředitelství silnic a dálnic nyní aktualizuje dokumentaci pro stavební povolení. „Aktuálně je zakázka před uzavřením smlouvy a koncept dokumentace bude odevzdáván v prosinci. Vydání stavebního povolení předpokládáme v říjnu roku 2023,“ prohlašuje mluvčí podniku Jan Rýdl.

Po dálnici by se mohlo jezdit v roce 2028

Termín zahájení stavby dálničního úseku je tak stanovený na rok 2025, první auta by se po něm mohla projet o tři roky později.

autor: kra
Spustit audio