Referendum o těžbě štěrkopísku v Bohdanči nebude, rozhodnou noví zastupitelé

6. červen 2014

O těžbě štěrkopísku v Lázních Bohdaneč rozhodnou komunální volby. Zastupitelé odmítli vyhlásit referendum o změnách v územním plánu. Bez nich vlastník pozemků, firma Diton, v lokalitě Čertoříšský písek těžit nemůže. K tématu se tak nejspíš vrátí až nové zastupitelstvo, které vzejde z podzimních voleb.

Zastupitelé referendum neschválili kvůli nevhodnému termínu o prázdninách, údajně vyhozeným penězům za plebiscit, ke kterému nepřijdou lidé, a také proto, že není politická síla se dohodnout.

„Jsme názorově rozdělení přesně na půlku a ten jeden hlas, který by to mohl rozhodnout, se někdy přidá na jednu stranu, podruhé na druhou anebo se zdrží, takže to je patová situace,“ říká starostka Květoslava Jeníčková z hnutí Nestraníci.

Pokud návrh na referendum nepřednese některý ze současných zastupitelů, už se o něm jednat nebude, a pak budou muset rozhodnout nově zvolení.

Obyvatelé Bohdanče, ale i část zastupitelů s těžbou štěrkopísku nesouhlasí a bojí se, že negativně ovlivní život v obci. Proti těžbě existuje i petice. Pro jsou zpravidla jen mladí lidé.

autoři: sib , ZAL
Spustit audio