Řeka Bečva na Přerovsku podemílá několik sloupů vysokého napětí. Na řešení problému se ale musejí energetici dohodnout s vodohospodáři

31. květen 2021

Bečva ohrožuje mezi obcemi Prosenice a Osek nad Bečvou na Přerovsku statiku několika sloupů vysokého napětí. Vodní tok ve zmíněném úseku meandruje a každý rok se jeho koryto posouvá až o 30 metrů. Jak sloupy zabezpečit, aby se nezřítily, řeší energetici společně s vodohospodáři a ochránci přírody.

S nezávislým starostou Sušic Bohumilem Gibalou stojíme na levém břehu Bečvy. Právě tady na sušickém katastru řeka prudce zahýbá doprava a jen pár metrů od ní stojí sloupy vysokého napětí. Proudící voda břehy podemílá a neustále tak rozšiřuje tak svoje koryto. „Její vymílací schopnost, zvláště když je vyšší hladina vody, je velmi rychlá a toto jsou všechno štěrkové nánosy, a ty nemají žádnou pevnost. Upozorňovali jsme na to, že ten sloup se musí nějakým způsobem zabezpečit,” říká starosta.

Několika sloupům vysokého napětí v těsné blízkosti Bečvy hrozí zřícení

Sloupy patří energetické společnosti Čeps. Ta už navrhla několik variant jak situaci řešit. Musí se ale přizpůsobit požadavkům vodohospodářů a ochránců přírody. Meandrující Bečva je tady totiž podle nich velmi cenným přírodním úsekem a zpevnění jejich břehů tak nepřipadá v úvahu. „My hledáme řešení, které odstraní tuto hrozbu, a zároveň umožní dlouhodobější vývoj, který uspokojí oba zájmy. Měli bychom mít ty sloupy vysokého napětí v takové vzdálenosti od řeky, aby to bylo bezpečné a funkční a zároveň umožníme řece v souladu s moderními poznatky o vodním režimu krajiny její přirozený vývoj,” navrhuje Jan Koutný z Agentury ochrany krajiny a přírody.

Jakmile způsob úpravy vodohospodáři a ochránci přírody schválí, chce společnost Čeps zahájit zabezpečení sloupů. „V tuto chvíli se diskutuje například technologie využití přírodních surovin, jako je dřevo a kámen. Finanční náročnost navržených opatření bude známa až poté, co bude jasné, jaké technické řešení bude využito. Rámcově se bude jednat o náklad v řádu jednotek milionů korun, finanční náklady ponese společnost Čeps,” potvrzuje mluvčí společnosti Hana Klímová.

Bečva v těchto místech podemílá taky cyklostezku. Kvůli bezpečnosti na zhruba stometrový úsek dokonce platí zákaz vjezdu. Vedení olomouckého kraje teď řeší její přetrasování.

 

autor: kra
Spustit audio