Rekonstrukce Dolního náměstí v Olomouci je po 18 měsících hotová

18. červen 2013

Rok a půl trvala velká rekonstrukce Dolního náměstí v Olomouci. Patří k nejstarším částem města. Obnovila se infrastruktura, povrchy chodníků i silnic, počítá se s novým mobiliářem i vzrostlými akáty. Opravy ale připravily o zisk místní podnikatele a živnostníky. Lidé se totiž této oblasti plné dopravních omezení raději vyhýbali.

Například Radomíru Mádrovi, majiteli obchůdku s regionálními potravinami, klesly tržby na polovinu. „Díky tomu sortimentu potravin si sem lidé našli cestu, takže vydrželi a my taky. Samozřejmě vázlo zásobování a byli jsme omezeni v přístupu sem,“ říká a pokračuje:

„Tak jsme rádi, že je to konečně hotové a zas to bude v normě. Myslím, že je pěkné, že se to zmodernizovalo. Hlavně se udělaly nové přípojky, kanalizace. Snad to konečně přitáhne lidi i zákazníky.“

Podle náměstka primátora Martina Majora (ODS) ale město nepočítá s finanční kompenzací pro tyto obchodníky. „Já si ten problém, který se týká podnikatelů na Dolním náměstí, velmi silně uvědomuju. My jsme pořádali několik kontrolních dnů, kdy jsme se potkávali jak s malými, tak s většími podnikateli z této lokality,“ vysvětluje Major a dodává:

„Ale museli jsme zvolit stejný přístup, jako to bylo v případě rekonstrukce ulice Denisova – Pekařská, kdy byl dopad na podnikatele velmi podobný. Nechceme vytvářet žádný precedens. Ze žádného zákona nevyplývá, a mě to do jisté míry mrzí, možnost kompenzace našim podnikatelům za ztráty, které provázely rekonstrukci.“

Obnova stála 130 milionů korun

Kolaudační komise dnes posuzovaly a přebíraly stavební úpravy. Obnova náměstí přišla na 130 milionů korun. Pokračovat budou ještě práce v ulici Panská a Lafayettova, opravami projde také Mariánský sloup na Dolním náměstí. Do dvou až tří měsíců tu přibude i nový mobiliář a osvětlení. O něm by měli podle Martina Majora odborníci rozhodnout do konce září. Současné lampy jsou pouze provizorní.

„Jsou tady dvě varianty. Ty první v uvozovkách plácačky, tak, jak to bylo uvedeno v tom původním projektu. Druhá varianta je využití osvětlení z produkce společnosti, které získalo ocenění red dot design. A teď je opravdu rozhodnutí spíše našich spolupracovníků, kteří se věnují nasvětlení těchto prostorů, a zejména našich památkářů,“ objasňuje Major.

Parkovat se bude nově na olomouckém Dolním náměstí pouze po obvodu. Vzácné archeologické památky v těchto místech bude připomínat pamětní deska.

autor: bam
Spustit audio