Rekonstrukce prostějovského Národního domu má zpoždění

15. září 2018

Prostějovské městské divadlo se chystá na začátek sezony. Jenže uvnitř to zatím vůbec nevypadá, že by herci měli první představení pro diváky odehrát už za necelé tři týdny.

Národní dům, ve kterém divadlo sídlí, totiž prochází nákladnou rekonstrukcí. A ta je ve skluzu. Podle vedení divadla letos oproti původním plánům vůbec nedošlo na opravu divadelní věže nebo střechy, kterou v minulosti do sálu zatékalo.

„Začínáme 4. října Divadlem Járy Cimrmana. Protože začínáme trochu později, tak ten říjen máme naplánován tak, že hrajeme opravdu každý den,“ mluví Jana Maršálková ředitelka Městského divadla v Prostějově o začátku divadelní sezóny. Ten se letos opozdí kvůli rozsáhlým opravám Národního domu, ve kterém divadlo sídlí.

„Interiérové práce musí být dokončeny. S tím se právě v těchto dnech hodně pospíchá, abychom stihli divadlo i uklidit a připravit na zahájení sezóny,“ říká s tím, že práce letos začaly později a některé proto dělníci nestihnou dokončit.

„Mě osobně nejvíc trápí to, že se letos nebudou stíhat opravy rovných střech nad divadelní částí, což je taková nejproblematičtější část střechy. Tou nám loni v červenci zateklo a letos v červnu se to při deštích zopakovalo na stejném místě,“ říká.

Jako ještě větší problém ředitelka vnímá to, že zatím zůstává neopravená také divadelní věž.

„Kromě toho, že oprava té divadelní věže bude zasahovat do provozu divadla, protože je přímo nad jevištěm, tak je tam ještě jeden problém. V zimě nám tou provizorně zastřešenou divadelní věží uniká teplo. Tam dochází k obrovským únikům tepla a my máme velmi zvýšenou spotřebu,“ dodává Maršálková.

Problém se zpožděním prací připouští i prostějovská radnice.

„Ty poznatky, že nepostupuje všechno tak, jak by mělo podle toho harmonogramu, máme také,“ uvádí mluvčí města Jana Gáborová s tím, že magistrát zvažuje další kroky.

„Pokud to bude skutečně pokračovat tak, jak to teď vypadá, tak město Prostějov bude zřejmě zvažovat sankcionování firmy,“ dodává.

Oprava secesní kulturní památky bude pokračovat i v příštím roce. Cena rekonstrukce je více než 70 milionů korun.

autor: tas
Spustit audio