Rekonstrukce šumperského bazénu se protahuje. Žáci budou dojíždět do Zábřeha o rok déle

21. květen 2018

Děti ze Šumperka a okolí nejspíš čeká dojíždění do Zábřehu déle, než se původně plánovalo. Musí splnit povinné plavání, zatímco se bude šumperský bazén opravovat.

Právě skončila hodina plavání dětem ze Základní školy Sluneční v Šumperku. „Musíme ráno dřív vstávat a nachystat si věci,“ říká Matyáš, jeden z žáků, kteří přijeli na bazén do Zábřeha.

Jsou to druháci. S převlékáním, sušením a balením věcí jim pomáhá učitelka Bronislava Pummová. „Je to masakr. Malé děti se těžko oblékají samy. Tím, že dojíždíme ze Šumperka, děti nesmí ráno moc jíst kvůli případné nevolnosti a jsou hladoví až do půl jedenácté,“ komentuje učitelka.

Vedoucí zábřežské plavecké školy Bohumil Molek musel kvůli opravám šumperského bazénu upravit rozvrh. „Například tady několik let plavaly rodiče s batolaty, s malými dětmi. Tento program jsme museli po dobu rekonstrukce šumperského bazénu úplně zrušit. Eliminovali jsme i počty drah, protože odpoledne nám část bazénu převzal plavecký závodní klub Šumperk,“ popisuje.

Hotovo by mělo být do konce roku 2019

Opravy šumperského bazénu měly začít už v dubnu. Výběrové řízení se ale protáhlo a podle šumperské mluvčí Olgy Hajdukové se může plánované otevření o několik měsíců posunout. „Jsme si vědomi toho, že jsme občanům i návštěvníkům města Šumperka vzali jednu z možností sportovního vyžití, ale věříme, že všechny problémy se podaří vyřešit,“ uvedla mluvčí s tím, že přinejmenším do konce roku 2019 by bazén měl být v provozu.

Podle Molka to ale školám ani zábřežskému bazénu nepomůže. „Pokud se ta rekonstrukce dokončí, tak je třeba ten rozvrh avizovat půl až tři čtvrtě roku dopředu z důvodu plánování. Pokud se to neudělá s dostatečným předstihem, nastane totální chaos jak v dotacích, tak v příspěvcích, potom jejich vracení, přečerpávání, nedočerpání. A rozboří se rozvrhy dvou plaveckých škol,“ myslí si Bohumil Molek.

Dodává, že smlouvy, které se školami podepisuje vždycky na jaře, jsou na celý školní rok. Na povinné plavání se tím pádem děti budou moci vrátit do Šumperka nejspíš až na podzim roku 2020.

autor: sol
Spustit audio