Rekonstrukcí můžete z koupelny vytvořit místo pro relaxaci i pohodu

17. únor 2022

Zimní měsíce jsou ideálním časem pro veškeré práce v interiérech. Nejvíce zátěžové místo v domě je koupelna. Rychle se zanese. Někdy stačí vzít kartáč a pořádně ji vydrhnout.

Pokud ale chcete z koupelny udělat nejen místo pro osobní hygienu i pro relaxaci a chcete se v ní cítit dobře, je možná právě teď ten správný čas přistoupit k razantnější rekonstrukci. Podle školitele RAKO, Tomáše Heřmana, můžete vhodným výběrem keramických dlaždic koupelnu i opticky zvětšit.

Během zimy trávíme více času doma a máme tak možnost si pořádně prohlédnout, v jakém stavu se nachází naše vnitřní vybavení. Na výběr je dnes mnoho možností a keramické obklady a dlažba nabízejí mnoho výhod. Je to nejen materiál tradiční, ale svými vlastnostmi také předčí ostatní materiály. Keramika je odolná proti opotřebení i proti vodě, je nehořlavá a chemicky odolná a v případě požáru z ní neunikají žádné škodlivé složky.

Vizualizace koupelny

Než se pustíme do práce, nesmíme zapomenout zkontrolovat rovný podklad. Pokud rovný není, je nutné ho nejprve srovnat stěrkou. Využít se může i původní dlažba. V případě, že je zcela rovná a drží, můžeme položit dlažbu novou přímo na ní. Pokud ale dostatečně pevná není, je nutné jí sundat a podklad nově připravit.

Důležité je připravit a správně spočítat potřebné množství obkladů a dlažby. Určitě je vhodné koupit dostatečnou rezervu, která se bude v budoucnu hodit při dalších menších opravách. Rezerva při běžné rekonstrukci je 15 % a při větších formátech až 25 %. Je dobré nechat si u prodejce připravit vizualizaci a daný prostor elektronicky nakreslit. Bez tohoto vizualizačního návrhu se může stát, že bude chybět materiál nebo naopak bude příliš přebývat. Navíc hrozí, že bez vizualizace nebudou dobře naplánované důležité detaily – přechod mezi stěnami nebo řešení okolí umyvadla nebo vany.

Při výběru obkladů a dlažby můžete s tvůrčí fantazií kombinovat různé vzory a velikosti dlaždic

Nebojte se větších formátů

Vhodné je také obklady a dlaždice vyskládat na zem a na sucho si odzkoušet kresbu a design keramických dlaždic a obkládaček. Tím docílíme, že se nám jednotlivé dlaždice a obklady nebudou opakovat a vychytáme i případné nerovnosti. Keramika není dokonalá, může se stát, že bude povolená odchylka barevnosti nebo rozměru. Vykládáním můžeme schovat do kraje místnosti dlaždice nebo obkladačky, které neodpovídají našim představám a umístit je v koupelně na méně viditelné místo.

Velké formáty opticky zvětšují danou místnost. Pokud v malé koupelně použijete větší formáty dlaždic a obkladů, opticky bude koupelna vypadat větší. Navíc nám při pokládce ubydou spáry. Je tedy i méně práce nejen při samotné pokládce, ale také při následném čištění a údržbě koupelny.

Rozhodně je ale vhodné velké formáty oživit. Nejčastěji se používá mozaika. Jaké jsou formáty a co si při pokládce ohlídat, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio