Rekonstruovaná budova Emos zatraktivní a oživí centrum Přerova

26. březen 2021

Vedení Přerova vybralo vítězný architektonický návrh na přestavbu administrativní budovy zvané Emos na náměstí T. G. Masaryka. Tu město koupilo loni za 38 milionů korun s tím, že do ní přestěhuje polovinu úředníků. Plánované opravy nemovitosti ze 60. let minulého století vyjdou na 130 milionů. Jak bude vypadat, si lidé můžou prohlédnout na výstavě ve výkladních skříních budovy Emos.

Budova Emos na přerovském náměstí T. G. Masaryka

„Na začátku toho procesu jsme měli budovu v katastrofálním stavu a měli jsme záměr, aby se z toho stala nová hezká dominanta náměstí. Věřím tomu, že jsme z mnoha návrhů vybrali ten nejlepší,“ uvedl výstavu primátor Petr Měřínský z hnutí ANO.

Igor Kovačevič, který soutěžní dialog architektů vedl, tvrdí, že výběr vítězného návrhu byl velmi těžký. Všechny podle něj totiž byly velmi kvalitní. „Nacházíme se v podstatě na hlavním náměstí, které má ten hendikep, že se zde nikdo nezdržuje. Ta budova vytvoří obrovskou poptávku po nejen po tom prostoru budovy, ale po celém náměstí. Ten první návrh nejskvělejším způsobem vyřešil to, že návštěvníka, ale i zaměstnance úřadu propojil s tím náměstím,“ uvedl Kovačevič.

Autorem vítězného návrhu je trojice architektů ze skupiny Anagram Gruppa. Kromě kanceláři pro 160 úředníků bude v objektu také kavárna a vyhlídka. Zastupitel František Jan Hrabina z opoziční Trikolóry ale kritizuje, že projekt nijak neřeší parkování u budovy. „V parkování na náměstí TGM vidím opravdu velkou slabinu. Už dnes víme, že zaparkovat na náměstí v Přerově je o tom ho několikrát objet a čekat, než se uvolní nějaké místo,“ popsal Hrabina. „Parkovací dům jsme ještě nevymysleli. Nikde jsme nenašli vhodné místo na jeho postavení. Určitě se s tím budou muset zabývat příští generace,“ reaguje radní Michal Zácha z ODS.

Podle vedení města dělníci začnou objekt opravovat v polovině příštího roku. Do zrekonstruovaných prostor by se pak úředníci měli nastěhovat v roce 2025.

autor: kra
Spustit audio