Rekreační zóna, azyl pro živočichy i protipovodňové opatření. Na okraji Kojetína mají nový biotop

14. březen 2022

V Kojetíně na Přerovsku dělníci dokončili nový biotop. Jeho součástí je osm tůní o celkové rozloze deset hektarů. Za 30 milionů korun ho nechala postavit radnice. Sloužit bude rekreantům i vodních živočichům, zároveň by měl taky zadržovat vodu v krajině.

Vedoucí celé stavby Martin Komínek pomáhá s odemčením stavidlového uzávěru a do největší z tůní začíná proudit voda z mlýnského náhonu. „Bude trvat určitě několik týdnů, než se celá ta soustava zaplní vodou. Bude tam nějakých šedesát tisíc kubíků,“ říká Komínek.

V místě bývalého mokřadu na okraji města poblíž řeky Moravy vzniklo nejen místo k odpočinku, ale také ideální podmínky pro vodní živočichy, především obojživelníky nebo i ptáky.

„Jsme v nivě řeky Moravy a přírodu v ní v podstatě vracíme do původní nivy. Kdysi dávno takto vypadala, byla protkaná rameny řek, stojatou vodou, prohřátou vodou zarostlou kytkami a lužním lesem. To by se sem postupně mělo vrátit,“ uvádí Jan Koutný z olomoucké agentury ochrany krajiny a přírody.

V Kojetíně na Přerovsku dělníci dokončili nový biotop

Biotop bude také sloužit pro boj se suchem nebo naopak jako ochrana před povodněmi. Město plánuje kolem tůní vybudovat i naučnou stezku s osmi stanovišti a herními prvky

„V tom okamžiku bude biotop sloužit jako rekreační zóna. Celkové investiční náklady této akce byly asi 30 milionů korun a byly téměř výhradně placeny z veřejných zdrojů, město to tedy opravdu stálo minimální podíl,“ zmiňuje nezávislý starosta Leoš Ptáček.

Stezka bude začínat u letního koupaliště a bude dlouhá dva a půl kilometru.

autor: kra
Spustit audio