Řeky se po bleskových povodních vrátily k běžnému průtoku

9. červen 2020

Řeky na Olomoucku a Šumpersku rozvodněné po silných bouřkách s přívalovým deštěm se vrátily k běžnému průtoku. V zasaženém regionu ani jinde v republice podle aktuálních údajů hydrologů už neplatí žádný ze tří stupňů povodňové aktivity.

Druhý povodňový stupeň byl v pondělí večer ještě na Oskavě v Uničově, po 21:00 řeka klesla na první a dnes před čtvrtou hodinou ráno se hladina dostala na běžnou úroveň. Bleskové záplavy způsobily značné škody v několika obcích na Uničovsku a Šumpersku, jedna žena při nich zemřela. Policisté a hasiči dál pátrají po pohřešované čtyřiasedmdesátileté ženě z Oskavy. Podívejte se na fotografie z probíhajícího pátrání.

Mezi nejpostiženější obce patří Šumvald a jeho místní část Břevenec, Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda mnohde dosahovala přes metr vysoko. Na jednom místě napršelo až 100 milimetrů srážek za 24 hodin.

Kvůli nedělním vydatným srážkám prudce stouply hladiny Oslavy, Desné, Oskavy, Merty a dalších toků v severní části Olomouckého kraje, některé dosáhly i na třetí stupeň povodňové aktivity. Podle vodohospodářů v povodí Moravy průtok v některých tocích vzrostl až stonásobně. Hydrologové v pondělí nevylučovali, že voda může nyní stoupat v dolních úsecích řek, ale už nijak dramaticky.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související