Řepná kampaň je v plném proudu. Cukrovarníci očekávají vyšší meziroční výnosy

25. září 2021

Řepná kampaň v Olomouckém kraji už běží v závodech v Litovli, Vrbátkách i Prosenicích. Jejich zástupci odhadují, že letošní sezona bude lepší než v předchozích letech. Díky vyšší cukernatosti řepy.

„Díváme se na ukládku cukrovky, navážíme cukrovku z pole od pěstitele. Cukrovka se pomocí pásových dopravníků dopravuje do cukrovaru k dalšímu zpracování,“ popisuje ředitel litovelské cukrovarny Václav Řehák, se kterým stojíme v blízkosti hromad navršené řepy. „Podle vzorkování, které provádíme před kampaní, by to mohlo být celkem dobré. Myslím si, že kampaň bude dlouhá možná až do konce ledna,“ přibližuje ředitel.

V minulých letech bylo poměrně horko a sucho, což cukrové řepě příliš nevyhovuje. Navíc porosty podle Řeháka napadla hnilobná nemoc, která likvidovala cukrový list. Letošní podmínky naopak rostlině i její cukernatosti prospěly.

Řepná kampaň začala také v cukrovaru ve Vrbátkách na Prostějovsku. „Denně se naváží kolem 300 tun řepy, což je asi 100 kamionů. Od našich dodavatelů máme nasmlouváno zhruba 300 tisíc tun řepy ke zpracování. Předpokládáme výrobu kolem 40 tisíc tun cukru. Kampaň bube pokračovat ještě v průběhu ledna,“ popisuje člen představenstva Jiří Zapletal. Ceny cukru v poslední době stoupaly, v srpnu o téměř deset procent.

Podle Zapletala ale neodpovídají nákladům na výrobu. „I my se potýkáme s nárůstem cen všech vstupů od energií přes emisní povolenky, mzdy a ostatní nákladové položky jsou prudce nahoru, což nám značně prodražuje výrobu. Ceny cukru se v poslední době mírně zvedají, ale pořád to není na takové úrovni, jak bychom potřebovali,“ dodal Zapletal.

Řepná kampaň tento týden začala také v dalším cukrovaru v Olomouckém kraji v Prosenicích na Přerovsku. Podobně jako ve Vrbátkách a Litovli tam očekávají, že potrvá do ledna.

autor: bas
Spustit audio