Řepové těstoviny s gorgonzolou dolce a vlašskými ořechy
Tento recept pro naše soutěžící připravil kuchař Robert Šolc.
Suroviny: Těstoviny: 1kg semolinové mouky, 5-6 vajec, 200ml vody a v ní rozmixované řepy
Ingredience dobře promícháme a těsto následně vyválíme natenko. Nakrájíme na cca 1cm široké nudle typu tagliatelle a povaříme.
Omáčka: Gorgonzola Dolce, smetana, opečené vlašské ořechy
Množství volíme dle chuti a potřeby.
Ingredience jednoduše smícháme a můžeme přidat k těstovinám.
Nakonec tagliatelle pokapeme extra panenským olivovým olejem.
Pokrm je sytý, hodí se jako oběd, nebo po náročnější fyzické aktivitě či sportu. Pro lehčí variantu volíme místo gorgonzoly se smetanou a ořechy sýr typu grana, který na těstoviny nastrouháme. Pak už zbývá jen pokapat olivovým olejem a podávat.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.