Republikový šachový turnaj v Koutech nad Desnou má účast přes tři sta mladých šachistů, nejlepší postoupí na mistrovství světa

15. březen 2019

Organizátoři letos zaznamenali rekordní účast dívek a celkově si pochvalují rostoucí zájem o královskou hru mezi dětmi.

Maximální soustředění a naprosté ticho přerušované jen občasným pootevřením dveří. V tomto sále rozehráli šachové partie chlapci několika věkových kategorií. Vítězstvím dnes hra skončila třeba pro Adama Luboše Polanského z jičínského klubu. „Momentálně se mi celkem daří. Dnes jsem vyhrál, tak mám dobrou náladu,“ říká Adam Luboš Polanský.

Z vítězné hry má dnes radost i jedenáctiletá Denisa Bartečková. Šachy hraje už od školky. „Šachy nejsou žádná nuda. Pomáhá mi to ke škole, přemýšlet pomalu i počítat,“ popisuje Denisa.

Že královská hra už dávno není výhradně mužskou záležitostí, potvrzuje letošní rekordní účast dívek na turnaji. Mladých šachistů ale přibývá téměř ve všech kategoriích - říká ředitel turnaje Zdeněk Fiala.

„Jsme rádi, že děti mají o šachy zájem a zůčastňují se. Přičítáme to zčásti práci v terénu a projektu Šachy do škol, který přivádí děti k šachům už na základních školách,“ přibližuje Fiala.

Na mladé talenty se letos přijel podívat i mezinárodní šachový velmistr Vlastimil Babula.

„Už se mi zdá, že se na ty děti tak netlačí a nehledí se na výsledky. Jde hlavně o to, aby tu hru měly rády. Prostřednictvím té hry se naučí spoustu užitečných věcí, jako úctu k soupeři, přijmout prohru,“ vysvětluje Babula. 

Nejlepší hráči tohoto turnaje postoupí na mistrovství světa, Evropy nebo Evropské unie.

Spustit audio