Restart nejstarší a největší květinové výstavy v Česku. Jarní etapa Flory Olomouc v novém pojetí začíná už za několik dní

23. duben 2019

Největší a nejstarší květinová výstava v Česku Flora Olomouc je už několik let v krizi. Upadající kvalitu expozice kritizují občanské spolky i odborná veřejnost. Nadcházející jarní etapa Flory má být podle pořadatelů restartem kdysi vyhlášených veletrhů. Návštěvníkům organizátoři slibují méně komerčních stánků, větší relaxační zónu i kvalitnější občerstvení. A samozřejmě víc květin v upravených městských parcích. Přípravy právě finišují.

Městské parky v Olomouci každé ráno křižuje zahradnická technika a samozřejmě desítky zahradníků.

Historickou Rudolfovou alejí se procházím s Danielem Bradáčem z občanské iniciativy Zachraňme Floru Olomouc. Několik let upozorňují na upadající kvalitu výstavnictví i toho, jak olomoucké parky vypadají. „Je to akce, která běží z nějaké setrvačnosti. Na Floru se nechodí za kytkami, ale spíš za levnými nákupy,“ přibližuje Bradáč.

Letos město uznalo, že Olomouc už není městem květin a na výstavy Flora, které mají svou jarní, letní a podzimní etapu, přidalo tři miliony korun. A začalo jednat o změnách. Daniel Bradáč má jednoduchý recept. „Nejcennějším exponátem Flory jsou samotné parky. Je škoda, že celá výstava se přesunula do jednoho pavilonu,“ dodává Bradáč.

Nejvíc lidé kritizovali komerční stánky se zbožím, které připomínalo tržiště. „Snažíme se o jakýsi restart. Ta základní věc je taková, že prodejci tu budou, ale v omezené míře,“ slibuje Eva Fuglíčková, která je pověřena řízením Výstaviště Flora.

Bez poplatků od stánkařů se totiž Flora Olomouc ani žádná jiná květinová výstava neuživí, říká předseda dozorčí rady výstaviště Stanislav Flek z hnutí Společně. I ve světě platí, že zhruba 60 procent obratu musí pořadatelé získat z dotací. Veletrhy květin ve světě už jsou podle něj minulostí. Trend je jiný.
„Posun od veletrhu květin jde směrem k právě nějakému festivalu v parcích s květinami,“ říká Flek.

Lákat mají nově nejen olomoucké parky, ale především hlavní expozice. Ta má podle přední české floristky Kláry Franc Vavříkové snově spojit české květiny a luxusní české sklo. Některé umělecké kousky budou i prodejné. Na nabrání druhého dechu dají výstavišti občanské iniciativy podle Daniela Bradáče oddychový čas. „Tento rok budeme hodně tolerantní, nebudeme moc křičet,“ uzavírá Bradáč.

Podle vedení Výstaviště Flora je ve hře i varianta, že se počet výstav v příštích letech zredukuje, třeba jen na jarní a podzimní expozici. 

autor: bam
Spustit audio

Související