Restaurace v Mladči zeje prázdnotou. Vedení obce hledá provozovatele restaurace a dalších služeb

7. červenec 2021

V Mladči na Olomoucku zkrachovala kvůli koronakrizi restaurace. Lidí tím přišli o jediné místo vhodné k pořádání plesů a dalších akcí. Samospráva obce se s tím, ale nechce smířit. Dům koupila a snaží se najít nového provozovatele. Budovu navíc plánuje opravit a vytvořit v ní zázemí pro služby.

Budova restaurace v Mladči

„Bývaly tady plesy, zábavy a různé akce. Bývalo to tak do sta lidí,“ ukazuje mi starosta obce Jiří Pekař z KSČM rozsáhlý dům v centru obce, který je ale aktuálně opuštěný. V největší místnosti vidím jen pozůstatek baru a několik stolů. „Od covidu to bylo zavřeno. Ti, co to měli v nájmu, to vzdali. Majitel se rozhodl, že to prodá, tak jsme museli nějakým způsobem reagovat, tak jsme to koupili,“ pokračuje starosta.

Budova restaurace v Mladči, v 90. letech tu býval malý obchod s potravinami

Obec dům koupila za dva miliony 650 tisíc a hledá teď někoho, kdo by se znovu hospody ujal. V turisticky oblíbeném cíli, kam lidé jezdí do místních jeskyní, totiž mnoho možností není. „Vzniklo to hlavně proto, že si nedovedu představit obec bez restaurace. Lidé sem chodili, bavili se, pořádali akce, mělo to úspěch,“ dodává Pekař.

Nového provozního se ale zatím najít nedaří. Kromě toho by v budově mělo podle starosty vzniknout také zázemí pro kadeřnictví nebo třeba manikúru. Takové služby v obci zcela chybí. „Zatím tady nic dostupného není. Nejblíž je Litovel, Mohelnice a Uničov. Určitě to bude ušetřený čas. Vlasy, nehty, nějaká údržba je potřeba nejen pro ženy,“ potvrzuje jedna z místních Lenka a doufá, že budova v centru obce brzy ožije

autor: bas
Spustit audio