Restaurace v prostějovském Národním domě otevře naposledy na začátku dubna. Co s ní bude dál?

1. duben 2023 09:41

Vedení Prostějova rozhodlo o dočasném uzavření restaurace v secesním Národním domě. Důvodem je podle radních malá návštěvnost a rostoucí náklady. Gastropodnik, který radnice v posledních letech přes kritiku opozice několikrát dotovala, provozuje městská obecně prospěšná společnost. Naposledy budou restaurace s kavárnou v provozu 5. dubna.

Je pět minut před polednem, všední den. V restauraci Národní dům sedí tři hosté. Právě malá návštěvnost je podle náměstkyně prostějovského primátora Milady Sokolové z ODS jedním z důvodů, proč se vedení města rozhodlo gastroprovoz na začátku dubna uzavřít. „Velký problém je určitě covid, který stále zanechal v návštěvnosti velké mezery a potom samozřejmě obrovské náklady na elektřinu, plyn a vodu,” objasňuje situaci Sokolová.

Město v uplynulých letech investovalo více než 15 milionů korun do rekonstrukce kuchyně, nechalo opravit i kotelnu. Restaurační provoz v secesní památce navíc od roku 2020 několikrát dotovalo, například na konci loňského roku zastupitelé schválili příspěvek 800 tisíc korun. „Hledáme řešení, jakým způsobem ekonomicky nejlépe vyhodnotit situaci, která je velmi nedobrá.” Možností je podle Sokolové několik. „Jednou z variant je i možné sloučení městského divadla s restaurační částí, očekáváme od toho snížené personální náklady,” uvádí Sokolová jako jednu z možností.

Opoziční zastupitelé provoz chřadnoucí restaurace kritizují dlouhodobě. „Něco se řeší tři roky a je jasné, že tam jsou problémy, že město to provozovat nemůže, neumí to, dělaly se tam nákladné rekonstrukce,” říká například Aleš Matyášek za uskupení Narovinu!

Město to provozovat nemůže, neumí to, dělaly se tam nákladné rekonstrukce.
Aleš Matyášek za uskupení Narovinu

Podle něj by město restauraci provozovat nemělo. „My jsme navrhovali, aby se ta restaurace pronajala, mělo to být pronajaté už v roce 2020 a mohlo to fungovat, město z toho mohlo mít pronájem. Takhle má mínus a dlouho mínus mít bude,” dodává Matyášek.

Vedení města nad pronájmem váhá

Vedení radnice podle Sokolové pronájem zváží, má k němu ale výhrady. „Bylo by pro nás asi velmi složité, i když je to jedna z variant, skutečně Národní dům pronajmout, ale máme obavy z toho, co by se s ním mohlo stát, protože máme s dřívějším nájemcem nedobrou zkušenost,” argumentuje Sokolová.

S tím Matyášek nesouhlasí, případné problémy se podle něj dají ošetřit smlouvami a kontrolami. Osudem restaurace Národní dům se zřejmě bude zabývat zastupitelstvo na svém dubnovém jednání.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autoři: Barbora Taševská, Adéla Kaisrlíková

Spustit audio

Související