Revitalizace lesa Království u Grygova by měla pomoct se zadržováním vody v krajině

21. únor 2021

I lužní lesy se potýkaly v posledních letech se suchem a klimatickými změnami. Výjimkou není ani les Království u obce Grygov, který patří do majetku olomoucké radnice. Její vedení připravuje projekt, jak do lokality vrátit vodu. Na okraji lesa se ale taky budou kácet stromy. To kvůli blízké železniční trati.

Dub Král v lese Království

„Je tam vytýčen zhruba třicetimetrový koridor. Celková plocha kolem trati je něco přes jeden hektar, jsou to desítky nebo spíš stovky stromů,“ popisuje primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO, jak to bude s kácením na přelomu let 2021/22. „V budoucnu samozřejmě dojde k tzv. přeměně na nějaký pařezový nebo nízký les. To znamená z pařezů, které tam zůstanou nebo z výmlatků, z náletů vyrostou další stromy. Tudíž by to mělo být zarostlejší a zelenější dříve než z malých sazeniček,“ pokračuje primátor.

Kácení se ale nedotkne nejmohutnější památného stromu na Olomoucku – dubu více než 460 let starého, zvaného Král. Lesníci budou každoročně hlídat jeho zdravotní stav. „Jistou míru odpovědnosti za škodu, kterou by ten strom mohl způsobit, bereme tím pádem na sebe,“ dodává Žbánek. Poté město plánuje zkulturnění okolí Krále-dubu včetně povalového chodníku a lávky. Strom je totiž vyhledávanou turistickou atrakcí. „Rádi bychom po provedení těžebních zásahů doplnili prvky pro návštěvníky a turisty,“ přibližuje primátor.

Po vykácení nebezpečných a starých stromů se z lesa Království stane bezzásahová zóna. Současně město podle primátora Žbánka začne po letech sucha vracet vodu do pravidelně zaplavovaných míst lužního lesa. „Letošní zima i loňský rok, který byl poměrně štědrý na srážky, nám umožnili podívat se na to, jak má lužní les vypadat. Všechny prohlubně dnes připomínají tůňky. Jezírka a malé potůčky jsou plné vody. Připravujeme projekt, kterým bychom z nedaleké říčky vodu pouštěli do lužního lesa. Pokles spodní hladiny má za důsledek prosychání porostů lip a dubů v lužním lese,“ uzavírá Žbánek.

Obnova koryt kanálů a vodních tůní by měla přijít na zhruba 17 milionů s využitím evropských dotací. Les Království je od roku 2012 přírodní rezervací, kterou spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny.

autor: bam
Spustit audio