Richard Hugo: Básně o kamenech

5. březen 2016

Naděje vepsaná do nerostů. Básně z posledního tvůrčího období amerického básníka.

Poslouchejte na Vltavě 5. března 2016 ve 22:45.


Básně o kamenech - to je zvláštní, zemitá poezie, která pochází z posledního tvůrčího období amerického básníka Richarda Huga. V textech se kromě přírodních motivů objevuje také tíhnutí k transcendenci, snaha uchopit vlastní existenci mezi palec a ukazováček a smířit se s tou drobnou křehkostí. Richard Hugo (rozený jako Richard Hogan) přišel na svět v roce 1923 v americkém White Center ve státě Washington. Jeho život a tvorba jsou ovšem bytostně spojeny s americkým Severozápadem. Vyrůstal v Seattlu, kde absolvoval též univerzitní studia a kde byl na čas zaměstnán v leteckém velkozávodě Boeing.

Za války sloužil v letectvu na evropských frontách, kde získal i řadu vyznamenání. Na Montánské univerzitě v Missoule založil program tvůrčího psaní, v němž také sám učil. Blízké přátelství jej spojovalo s básníkem Jamesem Wrightem. První publikovanou básnickou sbírkou bylo Hejno štik z roku 1961. Jeho Sebrané básně vyšly roku 1984, tři roky po básníkově smrti - Richard Hugo zemřel v roce 1982 na leukémii.


Účinkuje: Ladislav Kolář

Autor: Richard Hugo Připravil ze svých překladů: Josef JařabMistr zvuku: Zdeněk PrchlíkRežie: Tomáš Soldán

Natočeno v Olomouci.

Čtěte také

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.