Richard Pogoda laureátem Ceny města Olomouce

Olomoucký rodák Richard Pogoda vystudoval Slovanské gymnázium, typografickou školu v Praze a klavír a dirigování u profesora Františka Preislera na olomoucké konzervatoři.

Od roku 1965 byl členem Amatérského studia Divadla Oldřicha Stibora a spolu s Pavlem Dostálem výraznou autorskou a hereckou dvojicí. Jejich muzikály sbíraly ceny na domácích i zahraničních festivalech.

V letech 1966-1967 působil společně s Pavlem Dostálem také v legendárním olomouckém DEX-klubu. V době normalizace se živil jako diskžokej, s Emilem Viklickým psal jazzové pořady pro Divadlo hudby, hrál na klavír v kapele Falešní hráči s Karlem Plíhalem. S Miroslavem Horníčkem vystupoval jako pianista od konce 80.let v představení Hovory H o V+W.

Od začátku své umělecké kariéry se věnuje pořadům pro mládež, uváděl např. koncerty Moravské filharmonie pro mládež. Spolupracoval s Českým rozhlasem Ostrava a Brno a v devadesátých letech se stal na krátkou dobu kmenovým hudebním redaktorem Českého rozhlasu Olomouc, kde od roku 1997 až do roku 2013 vysílal své Jazzoviny.

Skladatel, hudebník, redaktor a moderátor Richard Pogoda – čerstvý laureát Ceny města Olomouce 2013 – byl hostem v našem studiu v úterý 3. června.

autor: av
Spustit audio