Richard Polzer představil své Ochočené štěstí

20. červenec 2016

Dalším hostem Večera s literaturou, který pořádáme v rámci projektu Daruj chvilku s Českým rozhlasem Olomouc, byl tentokrát lékař Richard Polzer, kterému právě v tomto předvánočním čase vyšla jeho první kniha s názvem Ochočené štěstí.

Richard Polzer se narodil v Olomouci a své dětství prožil na předměstí Pavlovičky. Vyučil se elektromontérem, pak si večerně doplnil středoškolské vzdělání. Prošel řadou profesí, například pracoval jako stavební dělník, elektromontér, řidič, pomocník v kuchyni, hotelová ochranka nebo pitevní sanitář v anatomickém ústavu.

Následně se rozhodl pro další studia a po absolvování lékařské fakulty pracuje jako chirurg v okresní nemocnici. A právě příběhy, které zachytil v průběhu svých zaměstnání, sepsal do své první knihy Ochočené štěstí.

Úryvky z knihy Richarda Polzera vybral a také v průběhu večera přednesl herec Moravského divadla Olomouc Jaroslav Krejčí. Zazněly úryvky s povídek Dobrák Joe, Křížem krážem a okolo dokola… jak se štěstí unaví, sedne na vola, Krásný Mirek a další. A sám autor doplňoval jednotlivé úryvky vysvětlením, zda povídka se skutečně stala, kdo byl inspirátorem k danému tématu, či je to jen velká fantazie samotného autora.

Kniha Ochočené štěstí je doplněna ilustracemi Petra Blaža, který se taky večera účastnil. Na závěr oba hosté, Richard Polzer i Petr Blažo, představili svůj společný kalendář na rok 2016. Kalendář ilustroval právě Petr Blažo a Richard Polzer jej doplnil krátkými glosami.
Kniha je napsána s úsměvem a je příjemným čtením právě v tomto vánočním čase.

Vy můžete o tuto knihu s věnováním od Richarda Polzera i Petra Blaža v následujících dnech soutěžitv naší Ranní sprše.

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.