Řidiče čekají o prázdninách při jízdě po dálnici D46 v okolí Prostějova krušné chvíle

23. květen 2016

První měsíc prázdnin bude na dálnici D46 u Prostějova ve znamení uzavírek. Silničáři se pustí do oprav dvou křižovatek, a to u Žešova a Olšan u Prostějova.

Zatímco Olšany mají svůj termín naplánovaný už dlouho, s pracemi u Žešova chtělo původně Ředitelství silnic a dálnic začít v květnu. Příprava stavby se ale zpozdila a tak se termín posunul právě na červenec.

„Jezdím tam a ta křižovatka je určitě nebezpečná. To napojení na dálnici je hodně nepřehledné. Hlavně ve směru na Prostějov člověk nevidí auta, která přijíždějí rychle od mostu,“ popsal před časem Martin Kikal z Olšan u Prostějova.

Za pravdu mu dal i nezávislý starosta Milan Elfmark: „Hlavní nebezpečí směrem na Prostějov je, že nevidíte za ten mostní oblouk. Takže do poslední chvíle, když vyjíždíte, tak nemáte dostatečný přehled o tom, jakou rychlostí to auto jede.“

Ředitelství silnic a dálnic se v červenci chystá na kompletní proměnu křižovatky.

„V současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby. Zahájení opravy předpokládáme pravděpodobně v červenci letošního roku,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Křižovatku kromě Olšanských využívají i obyvatelé Lutína, Vrbátek a Bystročic.

Denně přes ni do Olšan přijedou tisíce aut. Silničáři ji upraví tak, aby byla bezpečnější. Jenže v termínu, na který se přesunuly i práce na křižovatce u Žešova, tedy je o pár desítek kilometrů dál.

„Stavba jako taková řeší zvýšení bezpečnosti silničního provozu na mimoúrovňové křižovatce Prostějov – Jih. Vybudujeme odbočovací pruh a rekonstruujeme připojovací pruh. Dále zde provedeme pevné dopravní značení a vegetační úpravy. Stavba jako taková bude stavěna za částečné uzávěry veřejného provozu,“ dodává Rýdl s tím, že práce můžou ještě zpozdit problémy při výběrovém řízení.

autor: tas
Spustit audio