Řidiči od středy neprojedou přes Červenohorské sedlo. Silnice je kvůli opravě na měsíc mimo provoz

Pod Červenohorské sedlo v Jeseníkách se po několika měsících vrací dělníci. Budou pokračovat v opravě povrchu severní části vozovky. Zatímco loni pracovali za částečného omezení provozu, letos si prosadili úplnou uzavírku. I přes nesouhlas obcí a krajské hospodářské komory

Uzavírka platí ode dneška. Řidiči projedou pouze z Koutů na Desnou na Červenohorské sedlo, dál, směrem na Jeseník už ne. Omezení podle předsedy Krajské hospodářské komory Bořivoje Mináře ovlivni nejednoho dopravce.

„To, že si někdo dovolí zavřít jedinou silnici první třídy vedoucí na Jesenicko ještě v dubnu, to je skandální. Dokonce i v Praze vědí, že v dubnu bývá na sedle sníh. Pokud napadne sníh, nebude se kudy dostat do Jeseníku. Nebude možné se dostat s kamionem nebo náklaďákem do Jeseníku,“ říká Minář.

Další příjezdové cesty z vnitrozemí na Jesenicko nejsou pro těžké kamiony příliš vhodné. „Díky převýšení a profilu nejsou ty komunikace způsobilé pro prprůjezd kamionů. Někde je to zakázáno, jinde to technicky nejde. Do této doby odbor dopravy Olomouckého kraje jednal racionálně. Nechápu, jestli je tam nějaké zadání, proč se tomu mělo vyhovět,“ zdůrazňuje Minář.

O omezení požádala OL kraj na konci února dodavatelská firma. Její vedení k tomu přiměly zkušenosti dělníků z loňska, kdy opravili zhruba polovinu cesty. Úplná uzavírka práci nejen urychlí, ale podle jednatele společnosti Marka Němce práci bude i bezpečnější a kvalitnější. Dělníky prý navíc čeká technicky náročnější úsek. I k tomu Olomoucký kraj přihlédl. „Zhotovitelská firma podala žádost o úplnou uzavírku s tím, že veškeré práce budou hotovy za jeden měsíc.

V případě částečné uzavírky by je dělníci dokončili v polovině srpna. Firma argumentovala tím, že má v aktuálně dostatečnou personální i výrobní kapacitu. Jen pro doplnění, Silniční správní úřad má ze zákona dbát na to, aby uzavírka pozemní komunikace byla co nejkratší,“ doplňuje mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.

Krok kritizuje vedle podnikatelů i nezávislý starosta Bělé pod Pradědem Miroslav Kružík. „Zavření sedla na měsíc je dlouhá doba. Musí se to objíždět přes Lipovou, Ramzovou, to je pto lidi problém,“ popisuje starosta.

V rámci řízení podalo vedení obce nesouhlas s uzavírkou. Se svými důvody ale u OL kraje neuspělo. Jeho rozhodnutí se nelíbí ani zástupcům Jeseníku. Podle tamního místostarosty Václava Urbana ze sdružení Pro Jeseník ale nezbylo ni jiného, než se s omezením smířit. Doufá, že při současném stavu nouze nebude mít na region příliš dramatický dopad.

autor: aja
Spustit audio