Řidiči parkují raději za hranicí placené zóny. Olomouc hledá řešení, jak těmto částem města ulevit

Až čtvrtina řidičů přestala kvůli zvýšení poplatků parkovat v centru Olomouce. Vyplývá to z údajů městské policie. Olomoucká radnice teď řeší, jak ulevit městským částem, které leží za hranicí placené zóny. Právě tam se totiž stovky řidičů snaží odstavit svá auta, aby ušetřily na parkovném.

„Za tu dobu, co tu jsme, aut přibylo,“ říká Petra a její partner Jan dodává: „Někdy to dáme do vjezdu a chvíli počkáme. Ale jinak děláme kolečka.“ Popisují, jak před vlastním domem často hledají místo k parkování.

Jen o ulici dál parkuje Ilona. „Záleží na tom, kdy jedete. Tím, že jezdím do práce na devět, mám většinou smůlu a zbydou na mě spíš nepříjemná místa,“ komentuje. Ušetřit si ranní hledání a raději za parkování zaplatit ale nechce: „To se mi nevyplatí. Půjdu z práce a budu mít dluh 250 korun.“

Situace se v některých částech Olomouce podle mluvčí radnice Radky Štědré zhoršila po zvýšení poplatku za parkování z 20 na 30 korun za hodinu. „Zvýšení parkovného způsobilo, že v centru Olomouce je nyní více volných parkovacích míst, a to zhruba o 20 až 25 procent,“ upřesňuje Štědrá a dodává, že tito řidiči pravděpodobně parkují někde na okraji placené zóny.

Radnice proto chystá opatření. Jaká konkrétně to budou, ukáže analýza. „Zaměří se zejména na lokality, které bezprostředně navazují na zóny placeného parkování. Na základě toho se bude vyhodnocovat další postup,“ říká mluvčí.

V Olomouci podle Štědré chybí záchytná parkoviště, na kterých by mohli řidiči svá auta odstavit. Právě ta má město v plánu vybudovat a mohla by být jedním z řešení stávající situace.

autor: tas
Spustit audio