Řidiči třebíčských městských autobusů hrozí stávkou. Chtějí vyšší platy

23. listopad 2017
Zprávy z

V třebíčské MHD hrozí stávka. Českému rozhlasu to potvrdili tři řidiči nezávisle na sobě. Požadují vyšší platy. Provozovatel tamní městské dopravy, společnost ICOM, chce především minimalizovat dopady případného protestu na cestující.

„Dvacet nemám, pohybuje se to. Je to šestnáct, sedmnáct,“ říká jeden z řidičů, kterému jsme v rozhlasovém vysílání zkreslili hlas. Stejně jako dalším dvěma kolegům.

„Nejsem spokojen. Mně se výše platu také nelíbí, obzvláště poslední tři měsíce, kdy se plat snížil údajně kvůli spotřebě,“ říká další řidič.

Dopravce žádá od města další peníze

Město Třebíč má s dopravcem smlouvu, podle které musí řidič v létě pouštět klimatizaci, v zimě topit na určité stupně. „Když dodržujeme to, co má firma ve smlouvě, tak jsme bití na výplatě, protože pak je spotřeba nafty někde úplně jinde.“

Provozovatelem MHD v Třebíči je společnost ICOM, která na navýšení platů pro řidiče potřebuje přes 32 milionů korun. Po městu Třebíč žádá 17 procent, vysvětluje jednatelka Kateřina Kratochvílová. „Máme uzavřenou smlouvu, která se řídí zákony a město má možnost těch procent dopravci přispět, ale bohužel.“

Město peníze nedá

Ovšem podle zástupců radnice nemá dopravce na žádné navýšení platby nárok. Podle Aleše Kratiny, vedoucího odboru dopravy, město platí pevnou sazbu za kilometr a navýšit by se mohla jen v případě vyšší inflace nebo navýšení ceny pohonných hmot.

„Zvyšování mezd bylo z té indexace vynecháno, tudíž ten dopravce to na sebe vzal jako riziko,“ vysvětluje úředník.

Stávka nebo jiné protesty

Řidiči tedy patrně přidáno nedostanou a uvažují o stávce nebo jiné formě protestu. „Od řidičů mám informace, do stávky by šli. Přemýšleli i o jiné formě protestu, že by třeba omarodilo více lidí,“ dodal zkresleným hlasem řidič.

Společnost ICOM se v případě protestů bude snažit minimalizovat dopady na cestující.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio