Řidiči v Prostějově si budou moct zajistit trvalé stání. Vyjde je to na několik tisíc korun ročně

V některých prostějovských ulicích začne od května fungovat nový systém parkování. Motoristé dostanou možnost si zaplatit trvalé stání, díky kterému nebudou muset složitě hledat kam auto odstavit. Musí ale počítat, že je jistota parkování vyjde na několik tisíc korun ročně.

„Zatím to ještě jde, ale těch aut přibývá, protože řada rodin má nejenom jedno auto, ale dvě nebo i tři,“ říká pan Jan, který bydlí v domě v Brněnské ulici v Prostějově. V Okolí je řada činžovních domů a sídliště.

Najít tady proto odpoledne při návratu z práce parkovací stání, bývá často problém. „Je fakt, že jak otevřeli placené parkoviště u Wolkerovky, tak se ta auta nahrnula sem. O to je to horší,“ dodává pan Jan.

Podmíkou pro zisk trvalého stání bude i vzdálenost od bydliště

Brněnská ulice je podle náměstka primátora Jiřího Pospíšila za Pévéčko jednou z těch, kde si od května budou mít lidé možnost zaplatit vyhrazené parkovací místo. „Na základě žádostí o vyhrazené parkování jsme se rozhodli, že v Prostějově vytvoříme v některých ulicích systém tak, aby mohlo být vyhrazené parkování, které dřív bylo možné vyhrazovat jenom pro držitele karet ZTP/P a ZTP,“ uvádí Pospíšil.

Žadatelé musí splnit několik podmínek, jednou z nich je například vzdálenost bydliště od místa, kde chtějí parkovat. „Máme vyčleněné dvě lokality, a to jsou ulice Brněnská a Knihařská, náměstí Filipcovo, Hlaváčkovo, Perštýnské, Skálovo a Žižkovo, kde je devadesát procent parkovacích míst možné pro zájemce vyhradit. Deset procent potom pro držeitele karet ZTP,“ dopňuje Pospíšil.

Za trvalé parkování až deset tisíc korun ročně

Město ulice rozdělilo do dvou zón, v první lidé zaplatí deset tisíc korun za rok, ve druhé osm tisíc. „Potom jsou ještě ulice jako Kostelecká, Olomoucká, Plumlovská, kde je vyhrazelo pouze čtyřicet procent na parkování, protože to jsou ulice, kde jsou i provozovny a různé obchody, kde budou určitě žádat i různé právnické osoby,“ konstatuje Pospíšil. 

Nový parkovací systém připravují i další města v kraji. Například v Olomouci letos v létě parkování na některých místech nejen zdraží, ale přibydou i další placené zóny.

autor: tas
Spustit audio