Rizoto, Milánek, Julie a Sněhurka, Ples hluchoněmých a Atlas světa. Červnové Setkání s literaturou obstará prozaička Petra Soukupová

31. květen 2024

Dvě reprízy a tři premiéry povídek známé české prozaičky nabídne červnové Setkání s literaturou.

 Petra Soukupová systematicky a nelítostně zkoumá lidské vztahy. Na hrdiny svých povídek a románů se dívá z autorské perspektivy, s lehkým ironickým odstupem, který umožňuje vidět vše a nezasahovat do ničeho.

Příběhy Petry Soukupové jsou archetypální, prožívají je sousedé, známí, příbuzní, zažíváme je my. Naprosto přesně víme, jaké by mělo být rozhodování v klíčových momentech děje, ale zároveň sledujeme maskovaný pád či v lepším případě nečinnost.

Nejde vždy jen o slabost hlavní postavy, někdy jsou prostě okolnosti silnější než my. A když hrdinka povídky přece jen trvá na svém, vyvolá u ostatních nejistotu. Rizoto nabízí příběh o chybějící odvaze ke změně. Povídka Milánek pracuje s tématem mamahotelu. Julie a Sněhurka vypráví o svobodě stáří. Ples hluchoněmých je o neproměněné příležitosti. A Atlas světa o srážce malého kluka s realitou života.

Petra Soukupová

Patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelkám. Je autorkou jedenácti knih pro dospělé a i pro děti. ČRo Dvojka koncem 2023 uvedl četbu z románu Věci, na které nastal čas. Jako scenáristka se podílela na sitcomu Comeback (2008—2010) a seriálu Kosmo (2016), několik scénářů napsala také podle svých knih. Za svá díla, která jsou překládána do mnoha jazyků, získala četná ocenění.

Petra Soukupová

Pořad Setkání s literaturou poslouchejte vždy v sobotu od 18:04 ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc. Následně po dobu čtyř týdnů zde na webu.

Spustit audio