Robot, který sám podojí krávu nebo zjistí kvalitu mléka. V Haňovicích do něj investovali i kvůli nezájmu o pracovní místa

31. květen 2024 09:38

Mnozí zemědělci z Česka se dlouhodobě potýkají s nedostatem pracovní síly. Například v Haňovicích na Olomoucku nezájem o práci nedávno vyřešili investicí do plně automatizovaného kravína. Roboti v něm kravám přihrnují krmivo, shrnují kejdu a taky zvířata sami dojí.

„Dojnice přijde do robotu, který provede očištění struku a dochází k tomu vlastnímu dojení,“ popisuje a kontroluje Vedoucí chovu skotu haňovického družstva Jaroslav Balatka jeden z dojicích robotů.

Ten s trochou nadsázky funguje podobně jako automatická myčka pro auta. Kráva k němu sama přijde, počká, až ji robotické rameno očistí a podojí a zase odchází. Celý proces přitom kontroluje počítač. „Na monitoru vidíme, jak mléko přibývá,“ uvádí Balatka.

Přístroj (nejen) na dojení krav

Kromě přesného objemu nadojeného mléka robot dokáže rozpoznat i jeho kvalitu nebo dokonce i zhoršený zdravotní stav dojnice. „Podle vodivosti to signalizuje, jestli je to mléko v pořádku. Pokud tam má nějaký zánět, vodivost je nižší, což zootechnikům vyskočí na počítači a vědí, že se něco děje,“ dodává zajímavost.

Celkem ve stáji pro dojnice funguje osm dojících robotů. Jak říká předseda haňovického družstva Petr Koukal, stroje v podstatě nahradily lidskou práci. Právě to byl jeden z důvodů, proč se se vedení družstva rozhodlo do robotů investovat. Sehnat do kravína dostatek pracovníků bylo totiž čím dál složitější.

Krávy v zemědělském družstvu v Haňovicích na Olomoucku

„Živočišná výroba, to jsou takové nejtěžší pracovní podmínky. Dělá se v létě v zimě, ranní, odpolední směny, svátky, soboty, neděle a je to poměrně těžká fyzická práce,“ zmiňuje Koukal.

Investice do technologií si ne každý může dovolit

Například podle Agrární komory je právě nedostatek pracovníků jedním z největších problémů živočišné výroby. Investice do nových technologií by sice mohly být částečným řešením, ne všechny podniky si to ale můžou dovolit.

„Moderní technologie znamenají poměrně vysoké investice. A v době, kdy se zemědělci musí v řadě případů půjčovat i na provoz podniků, nemusí být pro mnohé z nich dosažitelné,“ říká mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

Novou robotickou stáj v Haňovicích si můžou lidé prohlédnout tuto sobotu, kdy zemědělské družstvo pořádá den otevřených dveří.

Zemědělské družstvo v Haňovicích na Olomoucku

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio