Robota nestačí jen postavit, musí se i naprogramovat. Úroveň mladých techniků prověřila soutěž RoboTrip

7. prosinec 2018

Zhruba 120 mladých technických talentů z Česka i Polska poměřilo ve čtvrtek své síly v tradiční soutěži RoboTrip. Klání se letos kvůli rostoucímu zájmu přesunula ze střední průmyslové školy v Uničově na půdu olomoucké Pedagogické fakulty.

„Jeden robot má vytlačit toho druhého z ringu. Ten ring je černý, okraj má bílý proto, aby roboti rozeznali, že jsou na kraji. Mají senzory na okraje a infračervené, ultrazvukové nebo dotykové na toho druhého robota,“ přbližuje princip zápasu robotického suma rozhodčí Tomáš Vysloužil.

Vítěz tohoto zápasu, středoškolák Jakub přijel až z Polska. Na soutěžním robotovi intenzivně pracoval se skupinou spolužáků několik dní.

„Baví mě to stavět i programovat, je to zábavné,“ přidává se Adam přerovské základní školy, který je na soutěži už podruhé.

Robotické sumo

Podle hlavního organizátora Radima Děrdy je pro děti robotika zábavný, ale hlavně velmi užitečný koníček. „Má smysl, protože sami víte, že se všude mluví o robotice v průmyslu. Robotika je kombinace fyzických i duševních schopností dohromady. Robota nestačí jen postavit, musí se i naprogramovat,“ dodává organizátor.

„Když už si ty dovednosti jednou osvojí, tak potom není problém pokračovat na středních či vysokých školách a rozvíjet je. Díky tomu pak vychováváme budoucí technickou inteligenci,“ komentuje spoluorganizátor Jiří Dostál z olomoucké Pedagogické fakulty.

Díky rostoucímu zájmu žáků základních a středních škol se z této původně regionální soutěže stala druhá největší akce svého druhu na Moravě.

Spustit audio