Rodák z Přerova a architekt z Vídně ovlivnil tvář Olomouce po zbourání hradeb na konci 19. století

6. červen 2021

Letos si připomínáme 160 let od narození a 100 let od úmrtí Jakoba Gartnera. Architekta, který pro Olomouc vyprojektoval nejen velkolepou synagogu.

Je také autorem velkých činžáků na okružní ulici, která byla budovaná po vídeňském vzoru jako velkoměstský bulvár v místech původních hradeb po zrušení olomoucké pevnosti. Jeho činžovní domy ale najdeme i v jiných olomouckých lokalitách. Řada z nich vznikla na obejdnávku židovského stavitele Moritze Fischera.

Gartner také navrhl vilovou čtvrť na okraji dnešních Smetanových sadů. Vily, které připomínají zámečky, patřily významným židovským podnikatelům. Slavná vila na rohu ulic Vídeňská a Havlíčkova byla postavena pro sladovníka Eduarda Hamburgera.

Fasády Gartnerových domů jsou bohatě zdobeny, rodinné domy s věžičkami ve Vídeňské ulici připomínají malé romantické zámky. Jeho stylem byl pozdní historizmus, čerpal z vlivů minulých stavebních slohů, které také propojoval. Do Olomouce ovšem přinesl i secesi.

Pöttingeum

Za krátkou dobu vyprojektoval pro Olomouc asi padesát staveb. Jeho největší, dodnes stojící olomouckou realizací je novogotická budova ústavu pro výchovu dívek. Přestože Gartner proslul jako stavitel synagog, byla tato stavba vybudovaná nákladem probošta olomoucké kapituly u katedrály sv. Václava, hraběte Emanuela Pöttinga, a zahrnovala i katolickou kapli.

autoři: Aleš Spurný , pese
Spustit audio