Rohle na Šumpersku je od loňského dubna bez pošty. Nejbližší pošta je v téměř deset kilometrů vzdálené Libině

5. březen 2019

Někdy i několikahodinovou záležitostí je pro obyvatele Rohle na Šumpersku obyčejná návštěva pošty. Služba v jejich obci nefunguje kvůli zpožděné rekonstrukci obecního úřadu od loňského dubna. Dojíždět proto musí do skoro 10 kilometrů vzdálené Libiny.

Fasáda obecního úřadu v Rohli je už sice nějakou dobu hotová. Uvnitř ale zatím vidíme jen holé stěny a nedodělané stropy. „Tady v tom přízemí chybí hlavně dodělání stropů, v prostorách pošty povinné, signalizační zařízení a přepážky,“ ukazuje prostory samotné pošty starostka Eva Petrášová zvolená za Starosty a nezávislé.

Celá rekonstrukce měla být původně hotová už vloni na podzim. Bývalé vedení obce ale termín dokončení stavební firmě prodloužilo až do konce května 2019. Už teď je ale jasné, že ani to se nestihne.

„Bohužel v současné době obec Rohle nemá finanční prostředky na to, aby ta celková rekonstrukce byla dokončena. Proto jsme přistoupili k rozdělení na dvě další etapy. Ta první by měla být dokončena letos snad do konce prázdnin, kdy by měla být otevřena pošta. Na příští rok odsouváme dodělání rekonstrukce prvního patra,“ dodává starostka. Kvůli nespokojenosti se stavební firmou obec hledá na zbytek prací nového zhotovitele.

Zpožďování rekonstrukce je ale problémem hlavně pro místní i lidi z blízkého okolí. Na poštu musí dojíždět do zhruba deset kilometrů vzdálené Libiny. „Když potřebujete něco vyřídit, tak musíte do Libiny a to je na půl dne,“ stěžuje si například paní Marie.  V Rohli kvůli rekonstrukci nefunguje ani obecní rozhlas a kanceláře úřadu jsou dočasně přestěhované do zdravotnického střediska. 

Spustit audio