Rokytnice zbrzdila přípravy na stavbu dalšího úseku D55. Usiluje o posunutí trasy dálnice

25. červenec 2018

Přípravu stavby druhého úseku dálnice D55 mezi Olomoucí a Přerovem přerušila obec Rokytnice. Soud vyhověl její žalobě a zrušil územní rozhodnutí vydané Olomouckým krajem. Vedení Rokytnice se nelíbí, že ji spolu s plánovanou přeložkou železnice má dálnice obklíčit.

„Tady máme tu plánovanou D55, to je sever Rokytnice. Na severozápadě je plánovaná vysokorychlostní trať Brno – Ostrava, takže stavební uzávěra, to jsou až desetimetrové valy. Ve spodní části obce je záplavové území. Vidíte, že jsme obklopeni ze všech stran,“ ukazuje mi na územním plánu Rokytnice u Přerova její starosta Petr Havlík za KDU-ČSL.

Plánované stavby podle něj Rokytnici okleští a obci nezůstane žádný prostor pro rozvoj. Usiluje proto o posun trasy dálnice D55. „My jsme navrhovali posunutí této stavby za Dolek, místní část, je to 25hektarový lesík,“ říká.

Rokytnice se odvolala proti územnímu rozhodnutí vydanému Olomouckým krajem, ten to ale zamítl. Stanovisko proto vedení obce napadlo u krajského soudu, který rozhodnutí hejtmanství zrušil. Podle mluvčího Michala Rendy totiž vypršela platnost potřebného posouzení vlivu stavby na životní prostředí, takzvaná EIA: „Krajský soud dospěl k závěru, že takzvaná EIA k uvedené stavbě uplynula před zahájením řízení o umístění stavby, a tudíž předložená EIA nemohla být podkladem pro tuto žádost.“

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s verdiktem nesouhlasí. „My jsme proti tomu rozhodnutí podali kasační stížnost. Na rozdíl od soudu si nemyslíme, že jsme neměli nebo nemáme neplatnou EIA na to, abychom mohli vést územní a stavební řízení,“ uvedl ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

Případem se tak bude zabývat nejvyšší správní soud. Zdržení zřejmě dopadne na obyvatele vesnice Kokory, tteří stavbu D55 netrpělivě vyhlížejí. Obcí totiž denně projíždí tisíce aut.

autor: mot
Spustit audio