Rolka se šunkou na způsob musaky
Olivový olej je olej získaný z oliv lisováním či jinými mechanickými postupy. Je používán především při výrobě pokrmů, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně. Konzumace olivového oleje je považována za zdraví prospěšnou, protože obsahuje mono-nenasycené mastné kyseliny a vitamin E.
Suroviny: 12 plátků lilku, 6 cherry rajčat nakrájených na čtvrtky, 1 cibule nakrájená najemno, 3 stroužky česneku, ½ svazku listů koriandru nasekaného najemno, 50 ml olivového oleje, 4 plátky vařené šunky, sůl a pepř
Postup: Plátky lilku, rajčata, cibuli, česnek a listy koriandru vařte v páře 15 minut. Po uvaření vyjměte ingredience z parního hrnce a přidejte pár kapek oleje a rozmačkejte je vidličkou. Ochuťte. Tuto směs položte na plátky šunky a srolujte. Tento pokrm můžete podávat studený nebo teplý se salátem a tenkým plátkem grilovaného celozrnného chleba.
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.