Roubenky z Potůčníku stojí už ve všech českých horách. Každá oblast vyžaduje trochu jiný styl

11. únor 2018

Roubené domy jsou už po staletí typické zejména pro horské oblasti. I v moderní době se dají stavět tradičním způsobem. To dokazuje firma z Potůčníku na Hanušovicku.

Každé roubence předchází prohlídka okolí a snaha přizpůsobit novostavbu stylu domů, které kolem již stojí. Jesenický dům se nehodí do Beskyd a beskydský zase do Jizerek. Za každým návrhem je tedy nejprve studium tradiční architektury a pak teprve vzniká návrh. Při stavbě se využívají postupy odkoukané ze starých dřevěných domů, které dodnes stojí.

Staví se nejprve nanečisto v hale firmy a pak se trámy a další díly odvážejí na samotné staveniště, kde se opět složí. A co domům ze dřeva vadí? Hlavně vlhko, pokud jsou v suchu, vydrží prý i hodně přes sto let. Do zákulisí přípravy a stavby roubených domů, kterých firma Dřevotes postavila v českých horách už na 120, se můžete vypravit společně s námi.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.