Rouské na Přerovsku se dá označit za největší středisko slunečních hodin na střední Moravě

7. červen 2016

Rouské je malá obec na Přerovsku, kde žije jen 250 obyvatel. Přesto mají svůj unikát - sluneční hodiny. Při procházce obcí jich můžete napočítat celkem osm. Poslední tady právě dokončují.

Více slunečních hodin najdeme jen v Olomouci a to celkem devatenáct. V přepočtu na množství obyvatel ale Rouské jasně vede.

„V obci jsou to hodiny osmé, ale mé vlastní jsou to druhé. Chci, aby se i kolemjdoucí mohli podívat, kolik je hodin,“ vysvětluje Milan Sehnal, proč se rozhodl hodiny umístit na jednu ze svých hospodářských budov.

Namalovat si na štít domu sluneční hodiny ale není úplně jednoduché, jak by se mohlo zdát.

„Zdaleka to jednoduché není. Musíte znát svoji přesnou polohu, azimut stěny, jeho správnou orientaci. Musíte mít také přehled o tom, jestli to vybrané místo během roku nebude něco stínit,“ říká Sehnal.

V horní části je umístěna zvláštní tyčinka: „To je stylus. Tady ta kulička na konci je nodus. Právě nodus vrhá stíny k jednotlivým vstupům do znamení, případně slunovratům, rovnodennostem,“ vysvětluje Milan Sehnal.

Je přesvědčený o tom, že by to nemusely být poslední sluneční hodiny v obci: „Určitě by se tu našlo ještě místo, které by mohly zdobit a vylepšit sluneční hodiny. Ještě jedny, dvoje můžou ještě vzniknout.“

Sluneční hodiny Rouské
autor: kra
Spustit audio