Rozhlasová pohlednice Od Pradědu na Hanou slaví 20 let! Počítal jsem, že bude trvat tak dva roky, říká její tvůrce Mirek Kobza

1. dubna 2022 je to na den přesně dvacet let, kdy se z vysílání Českého rozhlasu Olomouc ozvala poprvé znělka cyklu rozhlasových pohlednic Od Pradědu na Hanou. V drtivé většině za jejich vznikem vždy stál kolega Mirek Kobza, který si o svém seriálu povídal přímo ve studiu s Ditou Vojnarovou.

» Archiv rozhlasové pohlednice Od Pradědu na Hanou

Rozhlasová pohlednice Od Pradědu na Hanou se za ta léta stala nedílnou součástí vysílání Českého rozhlasu Olomouc. Vznikla, jak říká sám Mirek Kobza, docela zvláštním způsobem. Jako vedoucí tehdy začínající slovesné a literární redakce měl vytvořit jakousi „prvničku“ do dopoledního vysílání.

„V novinách jsem už něco podobného kdysi dělal, tak jsem nabídl, že udělám cyklus, který by se mohl vysílat v dopoledni, a trošku bychom v něm prozradili něco o historii a krásách tohoto kraje,“ popisuje Mirek.

Mirek Kobza zpovídá pamětníka Lubomíra Seidla

Že by ale měl mít jeho cyklus tak dlouhé trvání, by ho ve snu nenapadlo. „No vůbec! Počítal jsem, že to bude trvat tak rok nebo dva. No, najednou je to dvacet,“ usmívá se.

Odkud čerpá informace? Jaké má z natáčení zážitky? A kolik pohlednic už vlastně vzniklo? Poslechněte si jeho rozhovor s Ditou Vojnarovou.

A jak zněl ten vůbec první díl cyklu Od Pradědu na Hanou? Poslechněte si o dvacet let mladší hlas Mirka Kobzy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.