Rozhledna Rašovka stojí na Ještědsko-kozákovském hřebenu. Uvidíte z ní Jizerské hory i Máchův kraj

25. leden 2020

Královka, Štěpánka, Bramberk - to jsou názvy dobře známé obdivovatelům rozhleden v Libereckém kraji. Pohled z výšky ale nenabízejí jen rozhledny v pohraničních horách. Skvělé výhledy vám poskytne i Ještědsko-kozákovský hřeben. Kromě rozhledny jménem Kopanina na něm najdete i rozhlednu Rašovku. Nejnovější zděnou vyhlídkovou věž v novodobé historii České republiky.

Rozhledna Rašovka ve stejnojmenné obci nedaleko Liberce nabízí pohled na Jizerské hory, Krkonoše, Český ráj či Máchův kraj od roku 2006. Historie místa je ale mnohem starší, sahá až do roku 1850. Tehdy na Rašovském hřebenu stával dřevěný dům, který sloužil k přepřahání koní a přespávání handlířů a formanů z Podještědí i širokého okolí.

Roku 1871 byl dům přestavěn na hospodářské stavení se školou a malým výčepem. Roku 1898 hospodářství koupili místní rodáci Hynek a Františka Lankovi a ještě téhož roku otevřeli výletní hostinec. Ten získal brzy velkou oblibu mezi turisty, kteří sem mířili z Ještědu či Javorníku. Před druhou světovou válkou se tehdejší majitelé rozhodli pro stavbu společenského sálu, jenž se stal místem pro vesnické tancovačky, besedy, přednášky i ochotnické divadlo.

Po vzestupu ale přišel pád a černé období vyvrcholilo v roce 1962 požárem, kdy celý objekt do základů vyhořel. Po více než čtyřiceti letech přišel majitel spáleniště, nyní již zesnulý liberecký podnikatel Josef Lank, který měl k místu osobní vazby, s myšlenkou obnovy původní restaurace. K restauraci ve výšce 610 metrů nad mořem přistavěl pak ještě 22,5 metru vysokou vyhlídkovou věž.

Výhled směrem na Javorník a západní Krkonoše

Provoz rozhledny a restaurace byl zahájen v sobotu 10. června 2006 u příležitosti Svatoantonínské pouti. Na slavnostním křtu se sešly desítky lidí a také čtyři kmotři stavby – populární moderátorka Marcela Augustová, tehdejší šimonovický starosta Jan Čihák, tehdejší ředitel Pivovaru Svijany František Horák a primář neurochirurgického oddělení Krajské nemocnice v Liberci MUDr. Petr Suchomel.

Provoz restaurace i rozhledny se mění podle ročního období. Podle provozovatele Jana Vrby jsou v zimě jistotou víkendy od pátku do neděle. Jak počasí dovolí, připraví otevření zahrádky a provoz se rozšíří minimálně na pět dnů v týdnu. V restauraci V Trnčí s rozhlednou Rašovkou si můžete odpočinout a posilnit se třeba na další putování po Ještědsko-kozákovském hřebenu. Modrá Hřebenovka vás na jednu stranu zavede na Pláně pod Ještědem a na druhou stranu na Javorník.

Spustit audio