Koně dávají naší rodině smysl života

Koně dávají naší rodině smysl života! Říká trenér, chovatel, jezdec a cvičitel koní i lidí, Ladislav Vachutka. Jak nás lidi vnímají koně? Proč se novorozeným hřebečkům často nechce do života? A existují tzv. zaříkávači koní?

Patří ke generaci těch, kteří ještě jako děti, zažili na vesnici starost a každodenní povinnosti spojené s péčí o hospodářství a především o domácí zvířata. A tak nebylo nic neobvyklého, že ve čtrnácti letech se přihlásil do jezdeckého oddílu a začal svůj veškerý volný čas věnovat koním. V patnácti už ho čekaly první dostihy a posléze úspěšná dráha závodní, trenérská a dnes i chovatelská.

 

Koním Ladislav Vachutka obětuje vše a říká: „I kdybychom neměli co do úst, koně musejí dostat nažrat vždy!“ V tomto se naštěstí shoduje se všemi členy své rodiny a společně tráví u koní sedm dní v týdnu.

 

S koňmi a také s lidmi kolem koní má Ladislav Vachutka spojeno mnoho příběhů. A také ví třeba o tom, jak nás lidi vnímají koně, nebo proč se novorozeným hřebečkům často nechce do života. Poslechněte si celý rozhovor s Ladislavem Vachutkou.

 

autor: zos
Spustit audio