Jako hrátky s myší označuje s nadsázkou svou tvorbu výtvarnice Markéta Evjáková

Plné zářivých barev, hravé, vtipné a optimistické jsou obrazy Markéty Evjákové, která se věnuje počítačové grafice. A to i přesto, že se musí vypořádat se zrakovou vadou – makulární degenerací.

„Mám výpadky ve středu vidění, nezaostřuju body. Musím se podívat trošku bokem, aby se mi obraz sjednotil,“ vysvětluje sympatická grafička. Prostorové vidění jí problémy nedělá, detaily naopak ano. Nepřečte písmenka, nevidí lidem do tváří a nerozezná obličeje. Přesto zkouší malovat portréty. „Známé rozeznávám podle siluet, vlasů nebo oblečení,“ vysvětluje Markéta Evjáková.

Markéta Evjáková se svými obrazy v olomoucké čajovně Kratochvíle

Vždycky toužila ilustrovat knihy, což se jí podařilo ve spolupráci s Helenou Vávrovou na knížce pro děti „Babičko, dědo, vezměte si mne na prázdniny“ a s Petrem Suchanem na básnické sbírce „Zloděj miniatur.“

 

Markéta Evjáková se svými obrazy v olomoucké čajovně Kratochvíle

V rámci 25. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě, který pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, vystavuje své obrazy v olomoucké Čajovně Kratochvíle. Odtud se přesune do Šumperka, Nového Jičína a Třince.

autor: voj
Spustit audio