Příprava ornitologa před expedicí zahrnuje i poslech ptačích hlasů, říká Tomáš Grim

10. červenec 2019

Jít do tropického prostředí bez náslechu ptačích hlasů postrádá podle Tomáše Grima smysl. V mobilu jich má tisíce. „Nahrávka se dá navíc použít i jako dráždidlo, kterým ptáka přilákáte,“ vysvětluje.

V deštném lese musíte mít nastražené nejen oči, ale i uši. „Do podrostu, kde se pohybujete, se dostane jen asi 2 – 3% světla, které nahoře dopadá na koruny stromů. Dole je šero. A navíc 4 z 5 druhů ptáků jen uslyšíte, ale neuvidíte,“ popisuje jeden z našich nejznámějších ornitologů, spoluautor knihy o kukačce The cuckoo: The uninvited guest, která vyšla ve čtyřech jazycích a získala cenu „Nejlepší ptačí kniha roku 2017“.

Rehek zahradní krmí mládě kukačky obecné

Na expedici klidně vyrazí i sám. S úsměvem říká, že ornitologové jsou trošku autisté.  Často jezdí do Finska studovat kukačky. „V lesích nepotkáte téměř nikoho. A když tak Thajce, kteří tam jsou na brigádě a sbírají borůvky.“ Na severu žije kukačka, která Tomáše Grima zajímá. „Všichni hostitelé kukačky si stavějí otevřená hnízda, jen rehek zahradní má hnízdo uzavřené. A hodně jich je právě ve Finsku.“

Kukačka obecná

Kolumbie je pro ornitologa zemí č. 1 na světě. „Zažijete tam přírodní šok,“ říká Tomáš Grim, který je v současné době „freebird“ neboli ptáčkař na volné noze a který právě teď aktuálně míří na Kubu.

Kos černý - dlouhodobý výzkum v Olomouci
autor: voj
Spustit audio